salmorejo
Forrás: Sweet and Sabroso

32 fok felett még a legelszántabb napimádók is takaréklángon égnek, és ez az étvágyunkra is igaz. Legjobban a könnyed és hűsítő ételekkel segíthetünk magunkon, a salmorejo például pont ilyen. 

A nyári nagy melegben az emberek többségének csökken az étvágya, és ez nem is véletlen, ugyanis a hőségben nincs szüksége annyi táplálékra a szervezetünknek. Természetesen enni nyáron is kell, ellenben ilyenkor a könnyed és hűsítő finomságok esnek a legjobban.

[tds_note]A salmorejo egy olyan bombabiztos étel, amely nem csak azért hűsítő, mert hidegen kell fogyasztani, hanem azért is, mert még a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzá[/tds_note]. A salmorejo lényegében egy nyers paradicsomleves, amely abban tér el közeli rokonától, a gazpacho-tól, hogy nem kerül bele más zöldség a paradicsomon kívül, és több kenyeret használnak hozzá.

Természetesen ennek is rengeteg változata létezik, és nyugodtan elengedhetjük a fantáziánkat, úgysincs kőbe vésett receptje. Ha kicsit laktatóbbá szeretnénk tenni, akkor tegyünk bele tojást, sőt sonkával is szokás megspékelni – ez utóbbit, mi most inkább lehagytuk a receptből.

Hozzávalók

  • 4 db paradicsom
  • paradicsomlé
  • 1/2 db szikkadt zsemle vagy kenyérbél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • chilipaprika
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • bazsalikom
  • borecet
  • őrölt feketebors
  • őrölt pirospaprika
  • chiliszósz
  • olívaolaj
  • 2 tojás

A tojást keményre főzöm.

A többi összetevőt darabolom, egy keverőedénybe teszem. Öntök rá kevés levet, borecetet, chiliszószt, fűszerezem. Hagyom állni a hűtőben. Majd botmixerrel elkeverem, közben csorgatom bele az olívaolajat. Visszateszem a hűtőbe.

Tálaláskor ráteszem a tojást (lehet félbevágva vagy darabolva).

Recept forrása: Mindmegette

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: