spenotfozelek
Forrás: Facebook

A spenótfőzelék az az étel, amit gyerekként még ciki szeretni, aztán felnőttként meg valahogy rájövünk: kevés ennél finomabb főzelék van a magyar konyhában. 

A spenót nagyon sokoldalú zöldség: levesként, főételként, salátába, de még akár desszertekbe is rakható. Ráadásul nem csak jól variálható, de nagyon egészséges is: rengeteg vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet és antioxidánst tartalmaz.

Korai kulináris népszerűsége Medici Katalinnak köszönhető, aki miután elhagyta szülővárosát, Firenzét, és házasságot kötött a francia királlyal, olyan szakácsokat hozatott magával a királyi udvarba, aki tudták: így kell jól elkészíteni a spenótos ételeket, amik a királyné kedvencei voltak.

A zöldség népszerűsége az 1930-as években újra fellendült Popeye karakterének köszönhetően, aki köztudottan sokat fogyasztott ebből a zöldségből. Popeye, a tengerész, egy fiktív hős, aki imádja a spenótot, és fogyasztásakor emberfeletti erőre tesz szert.

spenótfőzelék | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Forrás Fmc

Hozzávalók

  • 50 dkg spenót (fagyasztott, leveles)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 2 csapott ek finomliszt
  • 4 ek napraforgó olaj

 

A olajon rózsaszín rántást készítünk a liszttel, majd rátesszük a megpucolt fokhagymakarikákat, és felöntjük a tejszínekkel.

Beletesszük a enyhén kiolvasztott spenótleveles kockákat, sót, borsot, és lassú tűzön kevergetve főzzük.

Ha teljesen felolvadt, akkor a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük, és tovább főzzük még kb. 7-8 percet kevergetve. Kész is a spenótfőzelék, tálalhatjuk!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: