A gombóta igazi régimódi étel, a fiatalabb korosztály talán az sem tudja mi is pontosan, pedig az elkészítése nagyon egyszerű: a sós vízben főtt reszelt tésztát addig kellett kavargatni, amíg a leve teljesen el nem főtt.
A gombóta egy ízig-vérig paraszti étel, amelynek alapváltozatában a sós vízben kifőtt reszelt tésztát egészen addig kevergettek, ameddig el nem főtte a levét. A reszelt tésztát tányérba szedték, arra pedig többnyire szalonnapörcöt szórtak. Elég puritán étel, ám meglepően finom.
Az étel pontos eredetét illetően nem egyeznek a források, ám az bizonyos, hogy Békés és Bihar megyében nagy divatja volt a laktató és olcsó fogásnak, amellyel sokszor tömték meg az éhes, munkás gyomrot.
Hozzávalók
- 1 db tojás (egész)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál finomliszt (annyi, amivel kemény tésztává gyúrhatjuk)
- 40 dkg burgonya
- 20 dkg füstölt szalonna
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
A tojást csipet sóval kikeverjük, majd a liszt segítségével nagyon kemény tésztát készítünk. Egy reszelő legnagyobb lyukán lereszeljük egy tiszta konyharuhára, majd hagyjuk kicsit szikkadni.
A krumplit megpucoljuk, és összekockázzuk (én kb.2 * 2 cm-es kockákra), majd sós vízben feltesszük főni.
Amíg fő a krumpli, felkockázzuk a szalonnát is, és jó ropogósra kisütjük. Ha kész, kiszedjük a zsírjából, és hűlni hagyjuk.
Amikor a krumpli már majdnem teljesen puha, beleszórjuk a reszelt tésztát, és készre főzzük (friss tésztánál ez kb.5 perc).
Amikor mér minden kész, 4-5 tekerésnyi borssal megbolondítjuk a végeredményt
Végül nincs más hátra, mint hogy tányérba szedjük, a tetejét megszórjuk sült szalonnakockákkal, kicsit meglocsoljuk zsírral, végül pedig zellerzölddel díszítsük a tetejét.
[sc name=”facebook” ]