A vargányaleves egy nagyon különleges és laktató vidéki különlegesség, amelyet szinte minden házban máshogy készítenek.
Az erdei gombák királyaként is számon tartott vargányákból nagyon finom levest készíthetünk, ráadásul, ha szerencsések vagyunk októberben még ki is foghatjuk a piacon, a gomba ugyanis júniustól körülbelül októberig terem.
A vargánya jellegzetes, kissé dióra emlékeztető aromája, hihetetlenül ízletes, amelyet frissen és szárítva is szokás fogyasztani. Arra érdemes odafigyelni, hogy csakis frissen szedett gombát vigyünk haza a piacról, és amint időnk engedi azonnal készítsük el!
A vargányaleves nem egy nagy ördöngösség, a gomba felhasználásának gazdag hagyományai vannak Erdélyben, de itthon is okkal népszerű.
Hozzávalók
1 kg burgonya
3 dkg szárított vargánya
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint babérlevél
2 liter víz
Habaráshoz:
1 db kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
3 dkg szárított vargánya
1-2 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint babérlevél
2 liter víz
Habaráshoz:
1 db kis pohár tejföl
1 evőkanál liszt
A burgonyát meghámozzuk majd kisebb kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk.
Megfelelő méretű edénybe felteszünk forrni 1 liter vizet, és ha felforrt, berakjuk a szárított vargányát, majd kb. 10 percig főzzük.
10 perc után beletesszük a krumplit és a fokhagymát is, felöntjük még 1 liter vízzel. Ha felforrt ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel ízlés szerint, és puhára főzzük.
Közben 1 kis pohár tejfölből és 1 evőkanál lisztből habarást készítünk, és ezzel behabarjuk a levest.
Pár perc forralás után már tálalhatjuk is!
[sc name=”facebook” ]