A krumplipüré azért jó műfaj, mert annak ellenére, hogy egy teljesen puritán, egyszerű köret, remekül feldobható apró ötletekkel, például ebben az esetben körtével.
A krumplipüré népszerűsége gyakorlatilag töretlen, talán még mindig ez a magyarok egyik kedvenc körete különösen a szaftos ételek mellé. Ám, mint minden jót, ezt is meg lehet unni, így néhanapján érdemes feldobni egy-két újítással.
A karamellizált körtével készült krumplipüré például igazán különleges köret, amelyet sokan még rukkolával is megspékelnek a még pikánsabb élményért.
Hozzávalók
A krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, majd feltesszük főni.
Míg a krumpli fő, a körtét meghámozzuk a magházát kivágjuk és felkockázzuk.
A vaj felét olvasszuk fel, és tegyük rá a körtét, és pároljuk így. Sűrűn kell kevergetni, figyeljünk, hogy nehogy odakapjon.
Pár perc múlva ráöntjük a mézet, és addig pároljuk, amíg szépen meg nem puhul. Mikor megfőtt a krumpli, a vizet leöntjük róla, hozzáadjuk a vaj másik felét, és alaposan összetörjük.
Azután hozzáadjuk a körtét, azzal is összedolgozzuk, majd jöhet hozzá a tej, és azzal is összekeverjük. Kóstoljuk meg nyugodtan, pici sót is tehetünk hozzá, de az édeskés ízét ne hagyjuk elveszni, az adja meg a köret pikantériáját.
Igazán fenséges köret, jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]