Kevés olyan megosztó zöldség van, mint a kelbimbó, pedig hiszitek vagy sem, a kelbimbóleves finom is tud lenni!
A kelbimbó kifejezetten téli zöldség, és bár nagyon egészséges, a többség általában nem tudja mit kezdjen vele, sokakat ugyanis még mindig a menzás rémálom gyötri, ahol többnyire a húslevesben úszkálva találkozhattunk vele.
A mini káposztára hajazó zöldség tehát hátránnyal indul, pedig ha jól készítjük el nagyon finom tud lenni: a lényeg, hogy semmiképpen ne főzzük túl, máskülönben kellemetlen kénes szagot fog árasztani, és még túl is vizesedik. Fontos még emellett, hogy a zöld, tömör példányokat válasszuk a boltban, ugyanis a sárgás levelűek már nem frissek.
Hozzávalók
- Fél kg kelbimbó
- 4-5 közepes sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db kis karalábé
- 1 db kisebb zeller
- 1 fej vöröshagyma vagy sonkahagyma
- Olaj só
- Köménymag, oregánó
- 1 kávéskanál pirospaprika
- Kukoricaliszt
- 1 pohár light tejföl
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felkockázzuk, a répákat karikára, a karalábét és zellert pedig kockákra vágjuk. Ezután olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd sózzuk és hozzádobjuk a a sárga- és a fehérrépát, a zellert és a karalábét, összerázzuk, keverjük, és egy kicsit hagyjuk pirulni.
Aláöntünk fél pohár vizet, majd megszórjuk a pirospaprikával és a kukoricaliszttel, és az egészet jó alaposan összeforgatjuk, miközben ügyeljünk arra, hogy ne kapjon oda. Felöntjük vízzel, és beledobjuk a kelbimbókat is. Fűszerezzük, és fedő alatt lassú tűzön megfőzzük. A végén megszórjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
Kész is a kelbimbóleves, tálalás után ízlés szerint egy kanál tejfölt keverhetünk bele.
[sc name=”facebook” ]