A karácsonyi süti receptekből egyszerűen sosem elég, így arra gondoltuk, hogy elhozzuk nektek azokat desszertek, amik nélkül nekünk nem ünnep az ünnep. 

Mézes krémes

Tésztához
  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 ek tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (felverve)
  • 4 ek méz
  • 3 ek disznózsír (olvasztva)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
Töltelékhez
  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 100 g búzadara
  • 6 ek lekvár/ dzsem (kenéshez)
  • 10 dkg tortabevonó (a tetejére)

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd négy felé szedjük.

Tepsi tetején egyesével megsütjük. Kb. 8-10-perc alatt laponként.

A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd összekeverjük a grízes krémmel.

A tejet felforraljuk, beletesszük a grízt, levesszük a tűzről és kihűlésig kevergetjük.

Az első lap tetejére rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, ezt pedig lekvárral borítjuk be. Ezután következik a harmadik lap, amit ismét a fehér krémmel kenünk meg, végül pedig rásimítjuk a negyedik lapot.

Ha szeretnénk a tetejét olvasztott tortabevonóval kenjük meg, ám ha viszont ezzel már nem szeretnénk pepecselni, simán porcukorral meghintve is isteni a mézes krémes.

karácsonyi süti | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Cookpad

Mákosguba torta

Hozzávalók
  • 12 db kifli
  • 1 l tej
  • 3 db tojás sárgája
  • 10 dkg vaj
  • 1 cs vanília cukor
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg darált mák
  • 1 citrom reszelt héja
    A krémhez
  • 4 db tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 2 cs vanília cukor
  • 1 cs vaníliás pudingpor
  • 4 dl tej
  • 15 dkg vaj
    Tetejére 
  • 3 dl habtejszín
  • 1 cs zseléfix
  • egy kevés mák

A kifliket karikára vágjuk. A tojássárgáját kiverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejet felmelegítjük a vajjal, és hozzáadjuk a kikevert tojás sárgáját, és lassú tűzön szépen besűrítjük.

A darált mákot a citrom héjával összekeverjük, majd beleöntjük a tejes folyadékhoz. Ráöntjük a kifli karikákra, és megvárjuk, hogy megszívja magát kellőképpen. A 26 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral, majd belenyomkodjuk a kifliket, és 170 fokon 20-25 percig sütjük.

A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a pudingporral kikeverjük.  A tejet felforraljuk, és a tojás sárgájás keverékkel sűrűre főzzük. Megvárjuk, hogy kihűljön, majd a vajjal jól elkeverjük.

A kihűlt guba tetejét megkenjük a krémmel, majd hűtőben pihentetjük. A tetejét pedig ízlés szerint díszítjük.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Sült dió mézzel

Hozzávalók
  • dkg dió
  • ek barna cukor
  • ek méz
  • fahéj

A diót forró serpenyőbe szórjuk, majd hozzáadjuk a barna cukrot. Folyamatosan kevergetjük, egészen addig, míg  a cukor folyékony nem lesz, majd hozzáadjuk a mézet is.

Addig rázogatjuk és sütjük, amíg diónk szépen megkaramellizálódik. Ezután megszórjuk fahéjjal, majd sütőpapírra terítjük, és hagyjuk kihűlni.

Műanyag dobozba rakjuk el, így ugyanis sokáig ropogós marad.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Alaska from Scratch

Bejgli

Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 dl víz
  • 12 dkg cukor
  • 20 dkg dió (vagy mák)
  • 5 dkg mazsola
  • őrölt fahéj
  • 5 dkg méz
  • édes morzsa
  • reszelt citromhéj (vagy narancshéj)

A lisztet a margarinnal gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy ne olvadjon meg. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojás sárgáját és a tejben feloldott élesztőt (nem szabad felfuttatni előtte az élesztőt). Közepes keménységű tésztát gyúrunk belőle és kb. 25 dkg-os cipókat készítünk a tésztából. A hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük.

Most pedig jöhet a töltelék! A forrázott mák-vagy diótöltelékhez a vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzzuk, majd hozzáadjuk a mákot, az őrölt fahéjat, a mazsolát, és ha szeretnénk az édes morzsát is. A diótöltelék hasonló módon készül el. Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, akkor kimérünk belőle ugyanannyit, amennyi a bejglik súlya.

A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22-28 cm-es téglalap formára. A töltelékeket a tésztára helyezzük, és elegyengetjük őket. A tészta három oldalát kb. 1 cm-es részben behajtjuk. Ezután jöhet a bejgli tekerés, amit a végén gyengéden meglapítunk. Tepsibe tesszük, és megkenjük 1 tojás, valamint 1 tojássárgája keverékkel. Amikor a tojás rászáradt, akkor még egy rétegben megkenjük. Hurkapálcával megszurkáljuk. Végül 180 fokos sütőben aranysárgára sütjük.

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

Mézeskalács golyó

A masszához:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 tk mézes kalács fűszer keverék (púpos)
  • 12,5 dkg margarin
  • 1/2 dl tej
  • rum ízlés szerint

A forgatáshoz:

  • 4 ek darált háztartási keksz
  • 1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

A massza összetevőit egy nagyobb edénybe helyezzük, és egymás tetejére tornyozzuk őket. Egy külön tányérban kiöntjük a forgatáshoz szánt darált kekszet, amit egy csipetnyi fűszerkeverékkel spékelünk meg.

Ezt követően alaposan összedolgozzuk az alapanyagokat, szépen elnyomkodva a margarint, egészen addig, míg egy egységes masszává nem válik.

Végül pedig nedves kézzel tetszőleges méretű, dundi golyókat formázunk belőlük, majd meghempergetjük a forgatáshoz előkészített darált kekszben. Azonnal tálalhatjuk is! Voilá!

 | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: