A kelbimbó megosztó zöldség, de ha szeretitek, akkor a karácsonyi nagy lakomák után a csőben sült kelbimbó tökéletes választás.
A kelbimbó tipikus nemszeretem zöldség, ami valahol érthető is: életünk folyamán először a suli menzáján találkozunk vele, ahol a híg húslevesben úszkálva nem csoda, hogy nem hozza meg a kedvünket a megkóstolásra. A bizalmatlanság tehát érthető, ám a csőben sült kelbimbónak még így is érdemes adni egy esélyt, mutatjuk, hogyan készítsétek el.
Hozzávalók
1 kis fej hagyma
5 dkg margarin vagy vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
1 ek tejföl
2 ek étolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
szükség szerint vaj és zsemlemorzsa a kikenéshez
Elkészítjük a besamelt: a felolvadt vajon 2-3 percig pirítjuk a lisztet, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan keve3rgetls mellett felforraljuk. Ha már forr, még 1-2 percig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Belekeverjük a tejfölt, csipet sót és borsot adjunk hozzá.
Külön kis edényben hagymát is pirítunk.
Egy kivajazott-kimorzsázott tűzálló tálba tesszük a kelbimbót, rászórjuk a megpirított hagymát, és ráöntjük a besamel mártást. A tetejére reszelt sajtot szórunk, és 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük, míg a teteje szépen megpirul.
Kész is a csőben sült kelbimbó, jó étvágyat kívánok!
[sc name=”facebook” ]