A kelt tésztából készült puha mákos gőzgombóc az osztrák hütték világát idézi.
Császármorzsa, linzer, bécsi szelet: az osztrák konyha legjava, ám mind közül szerintünk a legfinomabb a meleg gőzgombóc, amely kihagyhatatlan fogás télvíz idején.
A germknödel, vagyis a gőzgombóc általában lekvárral töltve, mákkal és vaníliasodóval leöntve kerül a fáradt túrázók elé. Bár az idei telelésnek minden bizonnyal lőttek, a hütték hangulatos fogását otthoni körülmények között is reprodukálhatjuk.
Hozzávalók
Hozzávalók:
- 60 dkg rétesliszt
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 3 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- szilvalekvár
A vaníliasodóhoz:
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
A tálaláshoz:
- cukros darált mák
A tejet meglangyosítjuk és megfelezzük. Egyik feléhez adunk egy kevés porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felfuttatjuk. A másik feléhez hozzáütjük a 2 tojást, villával elhabarjuk. A lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a sót és a maradék porcukrot, hozzáöntjük a tejes tojást és a felfutott élesztőt, az olvasztott, de már nem forró vajat, és a tésztát robotgéppel szép simára, fényesre dolgozzuk. Cipó formát készítünk belőle, majd langyos helyre tesszük, és kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kissé átdolgozzuk, vastagabb hurkákat formázunk belőlük, 10-12 darabot készítünk belőle. Bucikat formázunk belőlük, majd konyharuhával letakarva még további 30 percet kelesztjük.
Ezután a bucikat egyesével kinyújtjuk, 1-1 kanál szilvalekvárt teszünk a tésztákra, és először összecsippentjük, majd óvatosan gombóccá formázzuk. Visszatesszük a munkafelületre, konyharuhával letakarjuk, és még 30 percig kelesztjük. .
Egy szélesebb lábasban vizet melegítünk, egy olaj fröcskölése elleni sűrűn szőtt fedőt teszünk rá, és amikor már erős gőz van, akkor a buktákat rátesszük – már amennyi egyszerre lazán elfér, mert még nőni fognak. Egy másik lábassal vagy fedővel fedjük le, hogy a gőz véletlenül se párologjon el, és a gombócokat kb. 15 percig főzzük. Érdemes tűpróbát végezni – ha nem ragad a tűre tészta, akkor már jó.
Közben a vaníliasodóhoz a tojássárgákat egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet, alaposan elkeverjük. Ezután mehet hozzá egy kevéske tej, amivel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni, majd ha már forró, folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáfolyatjuk a tojássárgás alaphoz. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük.
Az elkészült gőzgombócokat locsoljuk meg az elkészült forró vaníliasodóval, és hintsük meg a cukros mákkal.
[sc name=”facebook” ]