A görögök egész másképpen képzelik el a krumplipürét, mint mi magyarok: a skordalia lelkét a fokhagyma és az olívaolaj adja, amelyet köretként és előételként is előszeretettel fogyasztanak. 

Itthon mai napig a krumplipüré az egyik legkedvelteb köret, amelynek alapját értelemszerűen a burgonya adja, amelyet tejjel (esetleg tejföllel vagy joghurttal) és vajjal keverünk ki. A görögöknél máshogy megy ez: a skordalia elkészítése olívaolajjal és fokhagymával készül, amihez egy kevés citrom vagy ecet társul. Elkészítése a mi burgonyapürénkhez hasonlóan egyszerű.

skordalia | Vájling.hu  - Az élet minden pillanatához
Fotó Akis Petretzikis

Hozzávalók

6 közepes db burgonya
4 gerezd fokhagyma
200 ml olívaolaj
1 citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 ek petrezselyem

A krumplikat meghámozzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Ha kész a krumpli, leszűrjük, és krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük.

A fokhagymákat (4-5) megpucoljuk, belerakjuk a robotgépbe, majd öntünk hozzá egy kis olívaolajat, és kb. fél perc alatt készre pépesítjük. Ehhez hozzáadjuk az összetört krumplihoz.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom kicsavart levét és az apróra vágott petrezselymet. Alaposan összedolgozzuk, ha még száraznak érezzük, mehet még hozzá olívaolajat, az a lényeg, hogy krémes állagot kapjunk. A citrom helyett lehet fehérborecetet is használni (2-3 ek).

Olívaolajjal és petrezselyemmel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

[sc name=”facebook” ]

author avatar
Éva Benke
Hirdetés: