A hagyományos márványkuglóf láttán minket azonnal elfog a nosztalgia, ráadásul nagyon praktikus süti is, ugyanis kevés munkával is ellenállhatatlan a végeredmény.
A kuglóf főképpen a húsvéti időszakban népszerű, de mi igazán sajnálnánk, ha csupán erre az időszakra korlátozódna ennek a mennyei sütinek a készítése. Már önmagában is nagyon látványos a formája, ám ha még márványozzuk is, tényleg senki nem tud majd neki nemet mondani.
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 13 dkg margarin
- 1 citromból nyert citromhéj
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 50 ml rumaroma (2 ek)
- 25 dkg porcukor
- 28 dkg finomliszt
- 1.5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek cukrozatlan Eléonore kakaópor 22-24%
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral összekeverjük. A sütőt 230 fokra előmelegítjük. A kuglóf formát kikenjük, majd lisztezzük.
A tojások sárgáját a margarinnal jól kikeverjük, majd belekeverjük a citrom reszelt héját, fél citrom levét, a porcukrot, a rumaromát, 1 dl tejet, és az egészet habosra keverjük. A lisztes sütőport is a tésztához adjuk, és csomómentesre keverjük.
A tojásfehérje habot óvatosan hozzáforgatjuk, majd a tészta kb. 1/3-át kivesszük egy tálba, és hozzákeverjük a maradék 0,5 dl tejben elkevert Eléonore 22-24%-os kakaóport. (Ebben a részben kicsit megviselt lesz a tojásfehérje hab, de a végeredményen ez nem fog látszani.)
Kikent, lisztezett kuglófformába öntjük felváltva a sárga és a barna krémet, majd a forró sütőbe tesszük. A hőfokot azonnal levesszük 175 fokra, és kb. 45 percig, illetve tűpróbáig sütjük.
Kész is a márványkuglóf, jó étvágyat kívánunk hozzá.
[sc name=”facebook” ]