A borscs avagy az orosz céklaleves nyomában

Ha az orosz konyhából kellene mondani egyetlen kedvencet, akkor mi gondolkodás nélkül rávágnánk, hogy borscs. A borscs egyébként nagyon sok szláv és közép-európai nemzet konyhájában is fellelhető, bár hagyományosan ukrán eredetű levesnek tartják.

A borscs szó eredetileg борщевик (borscsevik) elnevezésű medvetalp növényből jön, ugyanis régen ennek a növénynek a leveleit használták a leveshez. Nem tudom, ti hallottatok-e már erről a növényről, de a zellerfélék csoportjába tartozik, és főképpen ázsiai országokban zellerre emlékeztetű ízű levest és főzeléket készítenek belőle. Régen ez adta a borscs alapját, később azonban a cékla kiszorította a ringből. Azóta ugyancsak a cékla ennek a levesnek a lelke.

A borscs rendkívül sokféle változatban fellelhető, az orosz konyhában mai napig részét képezi a legnépszerűbb ételeknek.

Ez a leves tele van mindenféle finomsággal, többek között krumplival és hússal is, éppen ezért roppant laktató. Az eredeti változat lassú tűzön, több órán át fő, de ez semmiképpen ne szegje kedveteket. Mi még több hónap távlatából is szívesen gondolunk vissza az oroszországi borscs levesre, annyira finom volt. Higyjétel el, biztosan megéri a rá szánt időt!

Hozzávalók

  • 50 dkg sertés- és borjúhús
  • 20 dkg savanyú káposzta
  • 3 db cékla
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db zeller
  • 0.5 db karalábé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 db krumpli
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • tejföl
  • kapor vagy petrezselyem
  • bors
  • olaj

A húst felkockázzuk, belerakjuk egy lábosba, majd annyi vízzel felöntjük, amely jól ellepi. Fűszeresszük sóval, borssal, babérlevéllel, ételízesítővel, és majdnem teljesen puhára megfőzzük a húst. Eközben a sárgarépát, a céklát meghámozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk. A zellert, a petrezselyemgyökeret és a karalábét felkockázzuk vagy karikázzuk. A kétféle hagymát egy kevés olajon megdinsztelünk, és hozzáadjuk a zöldségeket. Egy-két percig kevergetjük, majd jöhet hozzá a paradicsompüré és a pirospaprika. Rakjunk hozzá annyi húslét, amely jól ellepi a zöldségeket. Tegyünk hozzá ecetet és egy kevés cukrot, majd körülbelül 20 percig pároljuk a zöldségeket.

A zöldségalapot a húshoz keverjük. Hozzátesszük a felkockázott krumplit, a savanyú káposztát, és fedő alatt addig főzzük, míg egészen puha nem lesz. Ez kürölbelül még 20 perc. Ezután nincs más hátra, mint megszűrni apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel, és tejföllel tálalni. Ennek a levesnek egyszerűen nincs párja!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago