A cikk címe láttán, biztos sokaknak Amerika ugrik be először. A történetek -márpedig mint tudjuk – sosem ilyen egyszerűek. Most a hamburger születését szemrevételezzük picit, tartsatok velünk! Jöjjön hát a hamburger kontinenseket átívelő sztorija!
Azért valljuk be töredelmesen – egészséges étkezés ide vagy oda – egy íncsiklandozó hamburger láttán nekünk is megkordul a gyomrunk. A hambi története viszont közel sem olyan egyszerű, mint amennyire az elején gondolnánk. A sztori kezdete a középkorra nyúlik vissza, ahol a tatárok előszeretettel terjesztették az orosz nép között a nyers, felvagdalt, fűszeres húst (későbbi tatár beefsteak), amely végül a német kereskedővárosokba is eljutott. Sőt, egyes források szerint már az egyiptomiak is ismerték a fasírtszerű húspogácsákat.
A hamburger alapjául szolgáló szendvics John Montagu, Sandwich grófjának nevéhez köthető, aki kenyerek közé helyezve ette a húst. Németországban és Ausztriában már nem kenyereket, hanem zsemléket használtak erre a célra. A 19. században megindult kivándorlási hullámmal költözött át az étel Európából Amerikába. Hamburg az egyik legforgalmasabb kikötő volt ez idő tájt, ahonnan a kivándorlók elindultak az Újvilágba, így innen kapta a nevét is a cikkünk ikonikus főszereplője.
Az étel kezdetben Hamburg steak néven volt közismert. New Yorkban a század közepétől már felszolgálták a fűszeres, füstölt darált húst, amelyet kenyérrel, hagymával tálaltak. Vásárok, kirakodók közkedvelt étele lett, ám csak egy helyben lehetett fogyasztani, pedig a vurstliba kilátogató vendégek szívesen fogták volna a kezükben, hogy közben nyugodtan nézelődhessenek. Felismerve mindezt, egy szakács (akinek neve a mai napig nem tisztázott) lapítani kezdte a húspogácsákat, és úgy illesztette a kenyerek közé. A ma hamburgernek nevezett étel népszerűsége különösen a gazdasági világválság idején nőtt meg ugrásszerűen, amikor is csupán 5 centet kóstált. A mára mindenhol fellelhető gyorsétteremlánc, a McDonald’s hamar felismerte a hamburgerben rejlő lehetőséget, így a kezdeti hot dog árusítás után áttért ezen ételekre is. 1955-ben meg is nyitották hamburgert is árusító első éttermüket Chicagóban.
Mára a hamburger nemcsak marha húsból készülhet, lehet fish burger (halból), veggie burger (zöldségekből készült húspogácsából) vagy chicken burger (csirkéből), így a burger kifejezés több lehetőséget is rejt magában. Bár nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, ez elsősorban sós és olajos voltának köszönhető, nem beszélve a gyorséttermi menükben hozzájuk járó olajos sült krumpliról és cukros üdítőkről. A hamburger viszonylagos rossz hírnevét elsősorban nekik köszönheti. Kellő odafigyeléssel azonban, akár egészséges étel válhat belőle, a megfelelő alapanyagok kiválasztása azonban nélkülözhetetlen.
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…