Categories: CupákosHírek

A hamburger-diadalmenet sztorija

A cikk címe láttán, biztos sokaknak Amerika ugrik be először. A történetek -márpedig mint tudjuk – sosem ilyen egyszerűek. Most a hamburger születését szemrevételezzük picit, tartsatok velünk! Jöjjön hát a hamburger kontinenseket átívelő sztorija!

Azért valljuk be töredelmesen – egészséges étkezés ide vagy oda – egy íncsiklandozó hamburger láttán nekünk is megkordul a gyomrunk. A hambi története viszont közel sem olyan egyszerű, mint amennyire az elején gondolnánk. A sztori kezdete a középkorra nyúlik vissza, ahol a tatárok előszeretettel terjesztették az orosz nép között a nyers, felvagdalt, fűszeres húst (későbbi tatár beefsteak), amely végül a német kereskedővárosokba is eljutott. Sőt, egyes források szerint már az egyiptomiak is ismerték a fasírtszerű húspogácsákat.

A hamburger alapjául szolgáló szendvics John Montagu, Sandwich grófjának nevéhez köthető, aki kenyerek közé helyezve ette a húst. Németországban és Ausztriában már nem kenyereket, hanem zsemléket használtak erre a célra. A 19. században megindult kivándorlási hullámmal költözött át az étel Európából Amerikába. Hamburg az egyik legforgalmasabb kikötő volt ez idő tájt, ahonnan a kivándorlók elindultak az Újvilágba, így innen kapta a nevét is a cikkünk ikonikus főszereplője.

Az étel kezdetben Hamburg steak néven volt közismert. New Yorkban a század közepétől már felszolgálták a fűszeres, füstölt darált húst, amelyet kenyérrel, hagymával tálaltak. Vásárok, kirakodók közkedvelt étele lett, ám csak egy helyben lehetett fogyasztani, pedig a vurstliba kilátogató vendégek szívesen fogták volna a kezükben, hogy közben nyugodtan nézelődhessenek. Felismerve mindezt, egy szakács (akinek neve a mai napig nem tisztázott) lapítani kezdte a húspogácsákat, és úgy illesztette a kenyerek közé. A ma hamburgernek nevezett étel népszerűsége különösen a gazdasági világválság idején nőtt meg ugrásszerűen, amikor is csupán 5 centet kóstált. A mára mindenhol fellelhető gyorsétteremlánc, a McDonald’s hamar felismerte a hamburgerben rejlő lehetőséget, így a kezdeti hot dog árusítás után áttért ezen ételekre is. 1955-ben meg is nyitották hamburgert is árusító első éttermüket Chicagóban.

Mára a hamburger nemcsak marha húsból készülhet, lehet fish burger (halból), veggie burger (zöldségekből készült húspogácsából) vagy chicken burger (csirkéből), így a burger kifejezés több lehetőséget is rejt magában. Bár nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, ez elsősorban sós és olajos voltának köszönhető, nem beszélve a gyorséttermi menükben hozzájuk járó olajos sült krumpliról és cukros üdítőkről. A hamburger viszonylagos rossz hírnevét elsősorban nekik köszönheti. Kellő odafigyeléssel azonban, akár egészséges étel válhat belőle, a megfelelő alapanyagok kiválasztása azonban nélkülözhetetlen.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago