Cupákos

A kenyérlángos a magyarok street foodja!

Amint ígértünk is Nektek, elhoztuk a számunkra legjobban bevált kenyérlángos receptjét, amelyet a hagyományos összetevőkön túl tojással és kukoricával spékeltünk meg. 

Ami az olaszoknak a pizza, az nekünk a kenyérlángos alias töki, langallo vagy pompos. Az eredetén nem kell sokat gondolkodnunk, ugyanis a kenyérsütésnél kimaradt tésztát használták fel a lángos elkészítéséhez, amelyre rátettek mindenfélét, amit csak otthon találtak.

A kenyérlángos hagyományos feltétje többnyire három összetevős: tejföl, lilahagyma és szalonna. Mi azért ennél lényegesen dúsítottabb változatát sütöttük meg, megspékeltük például kukoricával és tojással is, na és sok-sok sajttal, hogy csak úgy nyúljon a teteje.

[tds_note]Sokan a krumplis tésztából készült kenyérlángosra szavaznak, mert krumplival a tészta sokkal frissebb marad[/tds_note], de mivel minket nem fenyegetett az a veszély, hogy sokáig a nyakukon marad a kenyérlángos, így ezt a lépést most inkább kihagytuk.

Itt még csak pirulnak…

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tej (vagy víz)
  • 2 kk só
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1.5 dl víz

A tetejére: (de ízlés szerint variálható)

  • 450 g tejföl
  • 1 db lila hagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 5 darab tojás
  • kukorica
  • 5 dkg sajt (reszelt)

 

Az élesztőt a cukorral elkevert 1 dl vízben, vagy tejben felfuttatjuk.

A liszttel elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és az olajat.

Elkezdjük dagasztani és a maradék 1,5 dl vízzel lassan összedolgozzuk. Ha kevesebb kell, akkor kevesebbet, ha többet, akkor több vizet tegyünk hozzá.

A tésztát jól bedagasztjuk, lehet kézzel és géppel is, majd 30-40 percet kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra.

Megkenjük a tejföllel, rátesszük a feltétet és ropogósra sütjük. Ha kész már majszolhatjuk is, mert melegen a legfinomabb!

A végeredmény magáért beszél

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago