Az Esterházy család sok neves személyiséget adott a magyar történelemnek, ám nemcsak kitűnő államférfiúi és hadművészeti tulajdonságaik miatt tűntek ki, hiszen a magyar gasztronómia is köszönhet nekik egy s mást. Nemcsak a történetével, de az Esterházy-rostélyos receptjével is megismerkedhettek következő cikkünkben.
Az Esterházy-rostélyos névadója ez esetben nem más, mint Eszterházy Pál Antal, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és londoni nagykövet, sőt az 1848-as Batthyány-kormányban is tevékenykedett. Esterházy nemcsak számos tisztséget nyert el élete során, de a legenda szerint nagy ínyenc hírében is állt: az utókor neki köszönheti a finom és pikáns rostélyos megalkotását.
Más elképzelések szerint közel sem bizonyos, hogy Pál Antalnak köszönhetően született meg a rostélyos, elképzelhető, hogy valamelyik másik Esterházy keze van a dologban. Olyanról is hallani, hogy egy név nélküli szakács alkotta meg a rostélyost, és csupán marketingfogásként akasztotta rá az Esterházy nevet.
Nehéz igazságot szolgáltatni a különböző feltételezések között, ám az biztos, hogy mindez semmit nem von le az étel érdemeiről. Mutatunk egy receptet, hogyan készítheted el otthon.
Készüljetek fel, ugyanis nem lesz rövid menet: ha igazán finomat szeretnél, akkor két-három napig is érdemes pácolni a húst!
A rostélyos szeleteket az olajból, ecetből és babérlevélből álló pácban pihentetjük a hűtőben 2-3 napig.
A hússzeleteket a felforrósított zsíron elősütjük és félretesszük.
A megtisztított zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller) vékony csíkokra metéljük (krumplipucoló segítségével),a hagymát apróra vágjuk.
A hús elősütésekor visszamaradt zsiradékon megpároljuk a zöldségeket: sózzuk, borsozzuk, kevés vízzel és borral felöntjük. Ha már majdnem megpuhultak kivesszük és félretesszük.
A hússzeletek mehetnek is vissza a serpenyőbe, hozzáadjuk a citromhéjat, a babérleveleket, az apróra vágott kapribogyót és a mustárt. Fedő alatt puhára pároljuk a húst, közben néha ránézünk, és ha szükséges, pótoljuk a vizet.
Amikor a hús puhulni kezd, kivesszük a serpenyőből a babérleveleket és a citromhéjakat, és a zöldségeket hozzáadjuk a húshoz.
A liszttel simára kevert tejföllel behabarjuk a levét, belenyomjuk a citromlevet, végül kevés cukorral ízesítjük.
Petrezselyemmel megszórva, párolt rizzsel körítve tálaljuk.
Borítókép forrása: Cookpad
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…