Az orosz hússaláta – a franciasalátával ellenben – nem a magyar konyha szüleménye, hanem ízig vérig orosz étek. Az orosz konyha nevezetes előételét Olivje saláta néven is ismerik. Utazzunk el a messzi Oroszországba és ismerjük meg a valódi orosz hússaláta történetét!
Ha már unod a francia salátát, akkor készítsd el az orosz verziót. Bemutatjuk a történetét, és egy finom receptet is fűzünk hozzá.
A hússaláta rövid története
Nevét a francia-belga Lucien Olivierről kapta, aki az Ermitázs étterem séfje volt az 1850-es évek közepén. A fogás lényegesen “extrább” összetevőket tartalmazott a mai orosz hússalátához képest, úgy mint fekete kaviárt, kapribogyót, fajd vagy fácánhús- rétegeket és párolt rákfarkat. Az ezekhez tálalt öntett jóval pikánsabb volt a mainál, és az egészet vékony uborka és krumpliszeletek díszítették.
A saláta első ízbeni megreformálása Ivan Ivanovnak köszönhető. Ő volt ugyanis Olivier sous séfje, aki elleste a saláta receptét, és a Moskva hotelben tálalta fel. A legnagyobb mértékű változást végül a 20. század közismert eseménye, az orosz forralom eredményezte a hússaláta történetében. Az urizálásnak befellegzett, így az Olivje saláta is jóval egyszerűbb összetevőket kapott: a fajdot csirkével, a rákot tojással, az öntetet pedig majonézzel helyettesítették. Így született meg a ma is ismert és a magyar konyhában is közkedvelt orosz hússaláta.
Egy klasszikusabb (és nem mellesleg könnyebb) recept is dukál hozzá
Az eredeti recept – már csak a hozzávalók miatt is – elég nehézkes menet lenne, így mi most a könnyített, mai verziót hoztuk.
Hozzávalók
- 30 dkg sült csirkemellfilé
- 25 dkg főtt krumpli
- 25 dkg hámozott alma
- 15 dkg sós, vizes uborka
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 tojás
- 2 dl tejföl
- 3 dl majonéz
- 1 evőkanálnyi mustár
- 1 fél citrom
- 2 ek méz, vagy 1 ek porcukor
A csirkemellfilét, a burgonyát, a hagymát és az uborkát apró kockákra vágjuk. A tojásokat megfőzzük keményre és szintén felkockázzuk az almával együtt.
Elkészítjük az öntetet. A tejfölt a majonézzel, a citromlével, a mustárral és egy kevés mézzel, vagy porcukorral kikeverjük, majd a többi összetevővel összekeverjük.
Hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Remek kiegészítője rántott zöldségeknek vagy sajtoknak, de önmagában is abszolút helytálló.