Cupákos

Bazi nagy görög vacsora, avagy így készül a souvlaki

A görög souvlaki könnyed nyári étel, amellyel – a pácolást leszámítva – alig van munka, így remek választás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. 

Görögország híres az ínycsiklandó ételeiről, és az egészséges, “sokzöldséges” mediterrán finomságairól, de vajon mi a helyzet a gyors kajákkal? Aki Görögországban járt, bizonyára hallott már a híres, nevezetes souvlaki vagy a souvlaki pitában nevezetű ételről, amely egyike a mediterrán ország legismertebb húsos falnivalójáról.

Bár közhelyesen hangzik, de a nyárson készített kebab szerű ételt már az ókori Görögországban is ismerték, a legkorábbi említésekkel ugyanis már Homérosznál is találkozhatunk, népszerűsége pedig napjainkig töretlen. A souvlakit leginkább a magyarok rablóhúsához tudnánk hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy míg a magyar változat bőségesen tartalmaz zöldséget is, addig a souvlakira szinte kivétel nélkül csak húst tűznek.

A tipikus hellén fogás legnagyobb barátja pedig mi lehetne más, mint a görögök híres mártása, a tzatziki? – amelyről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Görög salátával kínálva is remek, de ha nem diétázunk, vagy tartalmasabbra vágyunk, akkor próbáljuk ki házilag készített steak burgonyával.

Hozzávalók

(KB. 5-6 DB KISEBB NYÁRSHOZ, GRILLSERPENYŐBEN)

500 g sertéscomb/csirkemell
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk  oregánó
0.5 csapott mk zsálya
1 csapott mk fűszerpaprika
himalája só (opcionális)
frissen őrölt gluténmentes bors (opcionális)
1 ek olívaolaj

A sertéscombot vagy csirkemellet egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

A kakukkfüvet és fokhagymát apróra vágjuk, és egy kis tálban összekeverjük a fűszerekkel és az olívaolajjal.

Bepácoljuk a kockára vágott csirkemelleket.

A húsokat feltűzdeljük a nyársakra (vagy hurkapálcákra), és nem túl forró serpenyőben, oldalanként 3 percig sütjük őket. Mindezt egy kerti grillen is megtehetjük, úgy még finomabb lesz a souvlaki.

Borítókép forrása: Downshiftology

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

15 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

4 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

4 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

4 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

4 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

5 nap ago