A görög souvlaki könnyed nyári étel, amellyel – a pácolást leszámítva – alig van munka, így remek választás egy gyors ebédhez vagy vacsorához.
Görögország híres az ínycsiklandó ételeiről, és az egészséges, “sokzöldséges” mediterrán finomságairól, de vajon mi a helyzet a gyors kajákkal? Aki Görögországban járt, bizonyára hallott már a híres, nevezetes souvlaki vagy a souvlaki pitában nevezetű ételről, amely egyike a mediterrán ország legismertebb húsos falnivalójáról.
Bár közhelyesen hangzik, de a nyárson készített kebab szerű ételt már az ókori Görögországban is ismerték, a legkorábbi említésekkel ugyanis már Homérosznál is találkozhatunk, népszerűsége pedig napjainkig töretlen. A souvlakit leginkább a magyarok rablóhúsához tudnánk hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy míg a magyar változat bőségesen tartalmaz zöldséget is, addig a souvlakira szinte kivétel nélkül csak húst tűznek.
A tipikus hellén fogás legnagyobb barátja pedig mi lehetne más, mint a görögök híres mártása, a tzatziki? – amelyről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Görög salátával kínálva is remek, de ha nem diétázunk, vagy tartalmasabbra vágyunk, akkor próbáljuk ki házilag készített steak burgonyával.
500 g sertéscomb/csirkemell
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk oregánó
0.5 csapott mk zsálya
1 csapott mk fűszerpaprika
himalája só (opcionális)
frissen őrölt gluténmentes bors (opcionális)
1 ek olívaolaj
A sertéscombot vagy csirkemellet egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.
A kakukkfüvet és fokhagymát apróra vágjuk, és egy kis tálban összekeverjük a fűszerekkel és az olívaolajjal.
Bepácoljuk a kockára vágott csirkemelleket.
A húsokat feltűzdeljük a nyársakra (vagy hurkapálcákra), és nem túl forró serpenyőben, oldalanként 3 percig sütjük őket. Mindezt egy kerti grillen is megtehetjük, úgy még finomabb lesz a souvlaki.
Borítókép forrása: Downshiftology
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…