Cupákos

Bazi nagy görög vacsora, avagy így készül a souvlaki

A görög souvlaki könnyed nyári étel, amellyel – a pácolást leszámítva – alig van munka, így remek választás egy gyors ebédhez vagy vacsorához. 

Görögország híres az ínycsiklandó ételeiről, és az egészséges, “sokzöldséges” mediterrán finomságairól, de vajon mi a helyzet a gyors kajákkal? Aki Görögországban járt, bizonyára hallott már a híres, nevezetes souvlaki vagy a souvlaki pitában nevezetű ételről, amely egyike a mediterrán ország legismertebb húsos falnivalójáról.

Bár közhelyesen hangzik, de a nyárson készített kebab szerű ételt már az ókori Görögországban is ismerték, a legkorábbi említésekkel ugyanis már Homérosznál is találkozhatunk, népszerűsége pedig napjainkig töretlen. A souvlakit leginkább a magyarok rablóhúsához tudnánk hasonlítani, azzal a különbséggel, hogy míg a magyar változat bőségesen tartalmaz zöldséget is, addig a souvlakira szinte kivétel nélkül csak húst tűznek.

A tipikus hellén fogás legnagyobb barátja pedig mi lehetne más, mint a görögök híres mártása, a tzatziki? – amelyről egy korábbi cikkünkben már olvashattatok. Görög salátával kínálva is remek, de ha nem diétázunk, vagy tartalmasabbra vágyunk, akkor próbáljuk ki házilag készített steak burgonyával.

Hozzávalók

(KB. 5-6 DB KISEBB NYÁRSHOZ, GRILLSERPENYŐBEN)

500 g sertéscomb/csirkemell
3 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
1 csapott mk  oregánó
0.5 csapott mk zsálya
1 csapott mk fűszerpaprika
himalája só (opcionális)
frissen őrölt gluténmentes bors (opcionális)
1 ek olívaolaj

A sertéscombot vagy csirkemellet egyenlő nagyságú kockákra vágjuk.

A kakukkfüvet és fokhagymát apróra vágjuk, és egy kis tálban összekeverjük a fűszerekkel és az olívaolajjal.

Bepácoljuk a kockára vágott csirkemelleket.

A húsokat feltűzdeljük a nyársakra (vagy hurkapálcákra), és nem túl forró serpenyőben, oldalanként 3 percig sütjük őket. Mindezt egy kerti grillen is megtehetjük, úgy még finomabb lesz a souvlaki.

Borítókép forrása: Downshiftology

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago