Cupákos

Cassoulet, a franciák sóletje

A franciáknak nemcsak a franciakulcsot vagy a Renault köszönhetjük, azért a konyhájuk is nagyon rendben van. Most a cassoulet (ejtsd kásszulé) névre hallgató babos ételüket mutatjuk be.

Tulajdonképpen a cassoulet nemmás, mint a franciák sóletje, amelyből nem hiányozhat a kacsa-, liba-, vagy malachús, a zsír, a szalonna, a kolbász, valamint a hagyma és a sárgarépa. Persze, amint azt már megszokhattuk, ez az étel is régiónként igencsak változatos formát ölthet. 

A francia ősváltozat szülőföldje az ország déli részén, a Pireneusok északi vidékén, Castelnaudary-ban született. Ezen a dimbes-dombos vidéken a babhoz többnyire különböző sertéshúsokat és konfitált libahúst adnak.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a cassoulet egy legenda: saját fesztiválja és honlapja van (www.cassoulet.net), de külön turista útvonala is (La Route des Cassoulets), amely Toulouse-tól szinte egészen a tengerpartig tart. Azt nem tudjuk ígérni, hogy az étel kedvéért vándorútra indulunk, de az tuti, hogy a lenti receptet kipróbáljuk!

Hozzávalók

0,5 kg fehérbab

konfitált kacsacomb

0,5 kg birkahús (ha nehezen beszerezhető, lehet disznó combbal is helyettesíteni)

250 gramm sertéskolbász

150 gramm húsos szalonna

2 nagy vöröshagyma

7 db sárgarépa

fokhagyma

2-3 nagyobb paradicsom

libazsír

só, bors, kakukkfű, babérlevél, zsálya

 

Egy edényben olvasszunk meg 2 evőkanál libazsírt, majd adjuk hozzá a kockára vágott birkát, szalonnát, hagymát és az összezúzott fokhagymát. Pirítsuk barnára.

Adjuk hozzá a konfitált kacsát és a meghámozott, feldarabolt paradicsomokat, a felkarikázott répát és a fűszereket.

Az előre beáztatott babot tegyük fel sós vízben 20-30 perce főni. Ha megfőtt, csepegtessük le és egy tűzálló tálba (cserépedény a legalkalmasabb a célra) helyezzük át a szaftos hússal együtt.

Pirítsuk meg a kolbászokat egy kevés libazsíron, majd adjuk hozzá a babos keverékhez.

Tegyük a tálat kb. 140 fokra előmelegített sütőbe. Bő 3 órán át rá se kell nézni, hagyjuk átsülni/átfőni.

 

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago