Cupákos

Slambuc: egy igazi pásztoreledel, amely bográcsban az igazi

A slambuc az egyik legrégebbi tésztaételünk, amelynek a forró edény és az izzasztó kavargatás a titka. 

A zsírban pirított, főtt tészták az egész országban ismertek, de mind közül talán a hajdúsági slambuc őrizte meg legjobban a hagyományát. Számos elkészítési módja létezi: van aki szalonnán pirítja, de akad olyan is, aki kolbászt és krumplit is tesz bele.

Legfinomabban bográcsban lehet elkészíteni, télen pedig egy nagyobb vaslábos is megteszi, ám akárhol is főjön, mindig folyamatos kavargatás mellett készüljön.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg fodros nagykocka tészta
  • 10 dkg füstölt szalonna (ízlés szerint)
  • 8 dkg füstölt kolbász
  • 1 db paradicsom
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 1.5 l víz

 

Egy kis darab füstölt szalonnát kockára vágunk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk, hozzátesszük a felaprított vöröshagymát, és megdinszteljük, majd pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük 1,5 l vízzel.

Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel, majd ízlés szerint sózzuk. Belekarikázunk kb. 10 cm-nyi füstölt kolbászt, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és egy-két erőspaprikát. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

Ha kész van, beleszórjuk a tésztát. A lé pont annyi rajta, hogy mire a tészta is megfő, addigra beszívja az egészet. Mikor ez is megfőtt, nem marad más, mint megpirítani az egészet. Jó étvágyat!

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago