Cupákos

Slambuc: egy igazi pásztoreledel, amely bográcsban az igazi

A slambuc az egyik legrégebbi tésztaételünk, amelynek a forró edény és az izzasztó kavargatás a titka. 

A zsírban pirított, főtt tészták az egész országban ismertek, de mind közül talán a hajdúsági slambuc őrizte meg legjobban a hagyományát. Számos elkészítési módja létezi: van aki szalonnán pirítja, de akad olyan is, aki kolbászt és krumplit is tesz bele.

Legfinomabban bográcsban lehet elkészíteni, télen pedig egy nagyobb vaslábos is megteszi, ám akárhol is főjön, mindig folyamatos kavargatás mellett készüljön.

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg fodros nagykocka tészta
  • 10 dkg füstölt szalonna (ízlés szerint)
  • 8 dkg füstölt kolbász
  • 1 db paradicsom
  • 2 db hegyes erős paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 1.5 l víz

 

Egy kis darab füstölt szalonnát kockára vágunk, és egy serpenyőben kiolvasztjuk, hozzátesszük a felaprított vöröshagymát, és megdinszteljük, majd pirospaprikával megszórjuk, és felengedjük 1,5 l vízzel.

Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, fűszerezzük borssal, őrölt köménnyel, majd ízlés szerint sózzuk. Belekarikázunk kb. 10 cm-nyi füstölt kolbászt, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot és egy-két erőspaprikát. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

Ha kész van, beleszórjuk a tésztát. A lé pont annyi rajta, hogy mire a tészta is megfő, addigra beszívja az egészet. Mikor ez is megfőtt, nem marad más, mint megpirítani az egészet. Jó étvágyat!

Borítókép forrása: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago