A hagyományos ételek kedvelőinek recepttárrából nem hiányozhat az erdélyi rakott káposzta. Ráadásul erre is igaz – akárcsak a töltött káposztára – hogy akárhányszor melegíted, annál finomabb lesz.
A hagyományos erdélyi rakott káposzta vagy másnéven kolozsvári káposzta nagyon laktató, így az biztos, hoyg órákig nem leszel éhes utána. Egyébként remek alternatívája lehet a fentebb is említett töltött káposztának is.
Bőven megéri a ráfordított időt, és nyugodtan készítsünk belőle jó nagy adagot, mert az fix, hogy gyorsan fog fogyni ez a klassz egytálétel.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 10 dkg húsos, füstölt szalonna
- 8 dkg zsír
- 15 dkg rizs
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 késhegynyi őrölt bors
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- só
- 2 dl tejföl
A zsír felében halványra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beletesszük az összezúzott fokhagymát, a darált sertéshúst, megsózzuk, borsozzuk ízlés szerint, meghintjük pirospaprikával és állandóan kevergetve 10-12 percig pirítjuk.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőben áthevítjük, beletesszük a karikára vágott füstölt kolbászt, és még 1-2 percig pirítjuk. A rizst félig puhára főzzük.
Egy tűzálló edényt kikenünk zsírral, az aljára tesszük az előzőleg megpárolt káposzta 1/3 részét, erre elosztjuk a szalonnás kolbászt, rátesszük a káposztának ugyancsak 1/3 részét, meglocsoljuk tejföllel, erre rakjuk a rizst, a pirított darált húst és végül a fennmaradt káposztát. Idényben néhány zöldpaprika- és paradicsomkarikát is tehetünk közé.
A káposzta tetejét meglocsoljuk a megmaradt tejföllel és olvasztott zsírral, és középmeleg sütőben 1 óra hosszat sütjük közepes lángon. Ha szeretnénk még dúsíthatjuk tejföllel, szerintünk úgy lesz igazán finom.