A Balaton környékének aktuálisan legjobb gourmet éttermeit, bisztróit, kisvendéglőit, borászatait, cukrászdáit, strandbüféit és egyéb gasztrohelyeit gyűjti össze a Magyar Konyha magazin júliusi-augusztusi számával együtt megjelent Balaton 2019 gasztrokalauz.
A balatoni gasztronómia hosszú éveken át a hekkre és a sült kolbászra szikárodott, mára azonban ismét kialakult az igény az értékre, és sikk lett a kifinomult kulináris élvezetek kiszolgálása. Olyannyira, hogy már kalauzra van szükség az ízek és konyhák közti eligazodáshoz – emlékeztetett az idén 333 hely ínyenceknek címmel megjelent kiadvány szerdai budapesti bemutatóján a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.
Tavaly már 400 gasztrohelyet mutatott be a zsebkönyv, melynek mércéje azonban egyre szigorodik: a Balaton 2019 kalauz ezért – noha csaknem 50 új hely bekerült – 333 címet ajánl az olvasóknak – jegyezte meg.
Lévai Anikó értékelése szerint óriási a fejlődés az utóbbi években: a fine dining éttermek, bisztrók, borteraszok, kézműves cukrászdák és pékségek mellett megszaporodtak a sörfőzdék, a családi kisvendéglők, tovább tart a strandbüfék divatja, de találtak sehová nem sorolható gasztrokocsmát, mák- és csilitermesztőt is.
Vinkó József főszerkesztő felidézte, hogy a Balaton-környéki gasztroforradalmat a borászatok indították, hozzájuk zárkóztak fel az éttermek, vendéglők, megalakult a környék minőségi gasztrohelyeit tömörítő Balatoni Kör, és mára a Balaton Magyarország egyik vezető gasztronómiai régiója lett.
A kínálat soha nem volt ilyen változatos, hiszen a gourmet fogások, falusi romkocsmák, újhullámos büfék mellett megjelentek a helyi alapanyagokból dolgozó, “farm to table” (termelőtől az asztalra) típusú kisvendéglők és sok étlapra visszatért a főzelék, a császármorzsa vagy a madártej. Új, sokszínű, csak a Balatonra jellemző gasztronómia van tehát kialakulóban – összegzett Vinkó József.
A gasztrokalauz írói Siófoktól Tihanyon és a Somlón át Keszthelyig szigorúan válogatva ismét áttekintették a Balaton gasztrokínálatát, amelyet a kalauz hét alrégióra bontva mutat be. A részletes értékelések mellett a kiadvány külön Top 10-es listákon emeli ki a legjobb gourmet éttermeket, kisvendéglőket, borászatokat, strandbüféket, kikötői éttermeket, cukrászdákat, valamint “gasztrotippeket”, de a régiós kedvenceket is feltüntetik.
A zsebkönyv része a Balaton legfontosabb gasztronómiai eseményeit felsoroló gasztrokalendárium, valamint egy településekre lebontott kereső is, amelyben piros szín jelzi a frissen bekerült helyeket.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…