Ezek a legjobb éttermek most a Balatonnál

A Balaton környékének aktuálisan legjobb gourmet éttermeit, bisztróit, kisvendéglőit, borászatait, cukrászdáit, strandbüféit és egyéb gasztrohelyeit gyűjti össze a Magyar Konyha magazin júliusi-augusztusi számával együtt megjelent Balaton 2019 gasztrokalauz.

A balatoni gasztronómia hosszú éveken át a hekkre és a sült kolbászra szikárodott, mára azonban ismét kialakult az igény az értékre, és sikk lett a kifinomult kulináris élvezetek kiszolgálása. Olyannyira, hogy már kalauzra van szükség az ízek és konyhák közti eligazodáshoz – emlékeztetett az idén 333 hely ínyenceknek címmel megjelent kiadvány szerdai budapesti bemutatóján a Magyar Konyha szerkesztőbizottságának elnöke.

Tavaly már 400 gasztrohelyet mutatott be a zsebkönyv, melynek mércéje azonban egyre szigorodik: a Balaton 2019 kalauz ezért – noha csaknem 50 új hely bekerült – 333 címet ajánl az olvasóknak – jegyezte meg.

Lévai Anikó értékelése szerint óriási a fejlődés az utóbbi években: a fine dining éttermek, bisztrók, borteraszok, kézműves cukrászdák és pékségek mellett megszaporodtak a sörfőzdék, a családi kisvendéglők, tovább tart a strandbüfék divatja, de találtak sehová nem sorolható gasztrokocsmát, mák- és csilitermesztőt is.

Vinkó József főszerkesztő felidézte, hogy a Balaton-környéki gasztroforradalmat a borászatok indították, hozzájuk zárkóztak fel az éttermek, vendéglők, megalakult a környék minőségi gasztrohelyeit tömörítő Balatoni Kör, és mára a Balaton Magyarország egyik vezető gasztronómiai régiója lett.
A kínálat soha nem volt ilyen változatos, hiszen a gourmet fogások, falusi romkocsmák, újhullámos büfék mellett megjelentek a helyi alapanyagokból dolgozó, “farm to table” (termelőtől az asztalra) típusú kisvendéglők és sok étlapra visszatért a főzelék, a császármorzsa vagy a madártej. Új, sokszínű, csak a Balatonra jellemző gasztronómia van tehát kialakulóban – összegzett Vinkó József.

A gasztrokalauz írói Siófoktól Tihanyon és a Somlón át Keszthelyig szigorúan válogatva ismét áttekintették a Balaton gasztrokínálatát, amelyet a kalauz hét alrégióra bontva mutat be. A részletes értékelések mellett a kiadvány külön Top 10-es listákon emeli ki a legjobb gourmet éttermeket, kisvendéglőket, borászatokat, strandbüféket, kikötői éttermeket, cukrászdákat, valamint “gasztrotippeket”, de a régiós kedvenceket is feltüntetik.

A zsebkönyv része a Balaton legfontosabb gasztronómiai eseményeit felsoroló gasztrokalendárium, valamint egy településekre lebontott kereső is, amelyben piros szín jelzi a frissen bekerült helyeket.

 

Vajling
Vajling

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago