Cupákos

Fűszerpaprika, a magyarok világhíres fűszere

A magyar fűszerpaprika – legyen az a szegedi vagy a kalocsai – a hagyományos magyar konyha alapvető fűszere, nem mellesleg számos jótékony hatással is bír. 

Így született egy hungarikum….

A 17. századik kell visszautaznunk az időben, ha a fűszerpaprika születését szeretnénk megismerni. A paprika – mint zöldség és, mint fűszer –  karrierje csak ezek után kapott igazán szárnyra, több híres magyar étek – például a csabai kolbász – egyik elmaradhatatlan alapanyag lett. Az első “példányokat” feltehetően egy szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Európában Spanyolország mellett Kalocsán kezdték ewl először tömegesen terjeszteni a fűszerpaprikát.

Kezdetben a paprika őrlését többnyire tiszai vízimalmok és néhány szél- és szárazmalom végezte. 1859-ben azonban már megépült a Pálfy testvérek első paprikaőrlő gőzmalomja is, akik a paprika gőzmalmi feldolgozását meghonosították Magyarországon.

Gyógyszerként sem utolsó

“A világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében a Tűzisten rejtezik – az Antillák lakói olyan italt készítenek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása van.” (Kis magyar paprikakönyv)

Nem is volt alaptalan az indiók feltevése, a paprika ugyanis kiváló afrodiziákum. A paprika pálinka pedig ma is népszerű gyomorrontás vagy bélbántalmak ellen.

Amint ez lenni szokott, az idő elteltével a modern kutatómunka végül bebizonyította, hogy az ősi hiedelmeknek valóban van igazságalapja. A paprika kapszaicin nevű hatóanyagát rengetegen kutatták, amikor is Hőgyes Endre magyar orvostudós már 1878-ban kivonta a paprikából a csípősségét okozó anyagot. Kimutatták, hogy a kapszaicin hatására fokozódik a nyál- és gyomornedv elválasztása, élénkebbé válik a bélműködés. Későbbi kísérletek szintén igazolták, hogy a paprika elősegíti az emésztést, amely jótékony az egészségünkre.

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

20 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago