Cupákos

Fűszerpaprika, a magyarok világhíres fűszere

A magyar fűszerpaprika – legyen az a szegedi vagy a kalocsai – a hagyományos magyar konyha alapvető fűszere, nem mellesleg számos jótékony hatással is bír. 

Így született egy hungarikum….

A 17. századik kell visszautaznunk az időben, ha a fűszerpaprika születését szeretnénk megismerni. A paprika – mint zöldség és, mint fűszer –  karrierje csak ezek után kapott igazán szárnyra, több híres magyar étek – például a csabai kolbász – egyik elmaradhatatlan alapanyag lett. Az első “példányokat” feltehetően egy szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Európában Spanyolország mellett Kalocsán kezdték ewl először tömegesen terjeszteni a fűszerpaprikát.

Kezdetben a paprika őrlését többnyire tiszai vízimalmok és néhány szél- és szárazmalom végezte. 1859-ben azonban már megépült a Pálfy testvérek első paprikaőrlő gőzmalomja is, akik a paprika gőzmalmi feldolgozását meghonosították Magyarországon.

Gyógyszerként sem utolsó

“A világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében a Tűzisten rejtezik – az Antillák lakói olyan italt készítenek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása van.” (Kis magyar paprikakönyv)

Nem is volt alaptalan az indiók feltevése, a paprika ugyanis kiváló afrodiziákum. A paprika pálinka pedig ma is népszerű gyomorrontás vagy bélbántalmak ellen.

Amint ez lenni szokott, az idő elteltével a modern kutatómunka végül bebizonyította, hogy az ősi hiedelmeknek valóban van igazságalapja. A paprika kapszaicin nevű hatóanyagát rengetegen kutatták, amikor is Hőgyes Endre magyar orvostudós már 1878-ban kivonta a paprikából a csípősségét okozó anyagot. Kimutatták, hogy a kapszaicin hatására fokozódik a nyál- és gyomornedv elválasztása, élénkebbé válik a bélműködés. Későbbi kísérletek szintén igazolták, hogy a paprika elősegíti az emésztést, amely jótékony az egészségünkre.

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

2 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago