Fűszerpaprika, a magyarok világhíres fűszere

A magyar fűszerpaprika – legyen az a szegedi vagy a kalocsai – a hagyományos magyar konyha alapvető fűszere, nem mellesleg számos jótékony hatással is bír. 

Így született egy hungarikum….

A 17. századik kell visszautaznunk az időben, ha a fűszerpaprika születését szeretnénk megismerni. A paprika – mint zöldség és, mint fűszer –  karrierje csak ezek után kapott igazán szárnyra, több híres magyar étek – például a csabai kolbász – egyik elmaradhatatlan alapanyag lett. Az első “példányokat” feltehetően egy szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Európában Spanyolország mellett Kalocsán kezdték ewl először tömegesen terjeszteni a fűszerpaprikát.

Kezdetben a paprika őrlését többnyire tiszai vízimalmok és néhány szél- és szárazmalom végezte. 1859-ben azonban már megépült a Pálfy testvérek első paprikaőrlő gőzmalomja is, akik a paprika gőzmalmi feldolgozását meghonosították Magyarországon.

Gyógyszerként sem utolsó

“A világon sokfelé a sámánok, varázslók, papok a paprikát gyógyításra és még más célokra is használták. Kolumbusz orvosa, Chanca doktor azzal nyújtotta át a rejtélyes növény magvait Izabella spanyol királynőnek, hogy annak csípős, piros termésében a Tűzisten rejtezik – az Antillák lakói olyan italt készítenek belőle, amelynek érzékeket ingerlő hatása van.” (Kis magyar paprikakönyv)

Nem is volt alaptalan az indiók feltevése, a paprika ugyanis kiváló afrodiziákum. A paprika pálinka pedig ma is népszerű gyomorrontás vagy bélbántalmak ellen.

Amint ez lenni szokott, az idő elteltével a modern kutatómunka végül bebizonyította, hogy az ősi hiedelmeknek valóban van igazságalapja. A paprika kapszaicin nevű hatóanyagát rengetegen kutatták, amikor is Hőgyes Endre magyar orvostudós már 1878-ban kivonta a paprikából a csípősségét okozó anyagot. Kimutatták, hogy a kapszaicin hatására fokozódik a nyál- és gyomornedv elválasztása, élénkebbé válik a bélműködés. Későbbi kísérletek szintén igazolták, hogy a paprika elősegíti az emésztést, amely jótékony az egészségünkre.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

7 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

7 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago