Ha egyszer már valami bevált, akkor kár lenne hagyni, hogy feledésbe merülni. Mi pont így vagyunk a majonézes krumplisaláta receptjével is, mivel mindig szívesen készítjük el sültekhez vagy rántott zöldségekhez.
A majonézes krumplisaláta fő összetevője a majonéz, amely a francia moyeu szóból ered: ez volt a tojássárgája régies elnevezése Franciaországban. A majonéz ugyanis tojássárgájából és növényi olajból készült mártás, amelyet gyakran ízesítenek mustárral, tormával, citromlével, tárkonnyal vagy éppen ecettel.
A krumplisaláta másik fontos összetevője a lilahagyma, de ha bírja a gyomrotok, akkor helyettesíthetitek vöröshagymával is.
Bár sokféle recept létezik, gyakori elkészítési mód, hogy tojással dúsítják a végeredményt: ebben az esetben csupán annyit kell tennünk, hogy megfőzzük a tojást, megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és a salátához adjuk.
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 tk só
- 2 ek ecet
Az öntethez
- 2.5 dl tejföl
- 3 ek majonéz
- 1 tk citromlé
- 1 teáskanál cukor
- 1 kk mustár
- 1 késhegynyi fehér bors
- 0.5 kk só
Sós vízben feltesszük főni héjastól a krumplit (2 tk sót teszünk a vízébe).
A lilahagyma hagymát felkarikázzuk.
1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és az ecettel felforralunk.
A hagymát ebbe lébe tesszük abálódni, amíg üveges lesz.
A megfőtt krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Az ecetes lével leöntjük még melegen és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megvárjuk míg kihűl.
Amíg a krumpli hűl, elkészítjük az öntetet: a tejfölbe belekeverjük a majonézt, mustárt, cukrot, citromlevet, borsot és a sót.
A kihűlt krumplit az öntettel lazán összekeverjük.