Cupákos

Hagyományos majonézes krumplisaláta

Ha egyszer már valami bevált, akkor kár lenne hagyni, hogy feledésbe merülni. Mi pont így vagyunk a majonézes krumplisaláta receptjével is, mivel mindig szívesen készítjük el sültekhez vagy rántott zöldségekhez. 

A majonézes krumplisaláta fő összetevője a majonéz, amely a francia moyeu szóból ered: ez volt a tojássárgája régies elnevezése Franciaországban. A majonéz ugyanis tojássárgájából és növényi olajból készült mártás, amelyet gyakran ízesítenek mustárral, tormával, citromlével, tárkonnyal vagy éppen ecettel.

A krumplisaláta másik fontos összetevője a lilahagyma, de ha bírja a gyomrotok, akkor helyettesíthetitek vöröshagymával is.

Bár sokféle recept létezik, gyakori elkészítési mód, hogy tojással dúsítják a végeredményt: ebben az esetben csupán annyit kell tennünk, hogy megfőzzük a tojást, megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk és a salátához adjuk.

Hozzávalók

  • 60 dkg burgonya
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 tk só
  • 2 ek ecet

Az öntethez

  • 2.5 dl tejföl
  • 3 ek majonéz
  • 1 tk citromlé
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kk mustár
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 0.5 kk só

Sós vízben feltesszük főni héjastól a krumplit (2 tk sót teszünk a vízébe).

A lilahagyma hagymát felkarikázzuk.

1 liter vizet 1 teáskanálnyi sóval és az ecettel felforralunk.

A hagymát ebbe lébe tesszük abálódni, amíg üveges lesz.

A megfőtt krumplit meghámozzuk és felkarikázzuk. Az ecetes lével leöntjük még melegen és kb. 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és megvárjuk míg kihűl.

Amíg a krumpli hűl, elkészítjük az öntetet: a tejfölbe belekeverjük a majonézt, mustárt, cukrot, citromlevet, borsot és a sót.

A kihűlt krumplit az öntettel lazán összekeverjük.

Borítókép forrása: Cookpad
Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago