Húsgombócos spagetti – így készíti a Vájling csapata

A húsgombócos spagetti bár az autentikus olasz konyhához nem teljesen köthető, legalábbis nem annyira, mint mondjuk a carbonara. Bárhonnan is ered, szerintünk nagyon finom, úgyhogy a Vájling csapata el is készítette. 

A húsgombócos spagetti minden valószínűség szerint Amerikában látott napvilágot, és olasz bevándorlók készíthették el először a 20. század elején. Annyit biztosan tudunk, hogy a legelső publikát recept 1920 táján New Yorkban született. Legegyszerűbb talán, ha amerikai ételként tartjuk számon, az itáliai konyha foggal körömmel ellenzi, hogy az olasz konyha részeként jellemezzük.

Az eredete tulajdonképpen nem befolyásolja, hogy mennyire finom, márpedig jelentjük, tényleg nagyon finom. Picit macerásabb egy sima paradicsomos mártásnál, ám még így sem közelíti meg az eredeti bolognai ragu elkészítését.

Fogtuk magunkat, és neki is ugrottunk, szerintünk nagyon laktató, na és finom lett. Bátor szívvel ajánlunk nektek, mutatjuk a receptet is hozzá.

Hozzávalók

  • 40 dkg spagetti
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított oregánó
  • 75 dkg darált sertéshús
  • bors
  • 1 dl olaj
  • A mártáshoz:
  • 4 ek olívaolaj
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg daraboltparadicsom-konzerv
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld

A tésztát kifőzzük sós vízben, majd lecsepegtetjük, félretesszük és melegen tartjuk.

Egy tálba tesszük a megtisztított, finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az oregánót és a darált húst. Megsózzuk és megborsozzuk, összedolgozzuk, majd az így kapott masszából apró, csinos kis húsgombócokat formázunk.

Felforrósított olajon a gombóckat körülbelül 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűzálló tálba helyezzük, amelyet korábban papírtörlővel kibéleltünk, hogy felszívja az olajat.

A mártáshoz kevés olívaolajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Jöhet hozzá a paradicsom, amit felforralunk, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 percig főni hagyjuk. A paradicsomos mártást a húsgombócokra locsoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk be 10 percre.

Ha kész van, összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és finomra vágott petrezselyemmel koronázzuk meg a tálalást! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago