Húsgombócos spagetti – így készíti a Vájling csapata

A húsgombócos spagetti bár az autentikus olasz konyhához nem teljesen köthető, legalábbis nem annyira, mint mondjuk a carbonara. Bárhonnan is ered, szerintünk nagyon finom, úgyhogy a Vájling csapata el is készítette. 

A húsgombócos spagetti minden valószínűség szerint Amerikában látott napvilágot, és olasz bevándorlók készíthették el először a 20. század elején. Annyit biztosan tudunk, hogy a legelső publikát recept 1920 táján New Yorkban született. Legegyszerűbb talán, ha amerikai ételként tartjuk számon, az itáliai konyha foggal körömmel ellenzi, hogy az olasz konyha részeként jellemezzük.

Az eredete tulajdonképpen nem befolyásolja, hogy mennyire finom, márpedig jelentjük, tényleg nagyon finom. Picit macerásabb egy sima paradicsomos mártásnál, ám még így sem közelíti meg az eredeti bolognai ragu elkészítését.

Fogtuk magunkat, és neki is ugrottunk, szerintünk nagyon laktató, na és finom lett. Bátor szívvel ajánlunk nektek, mutatjuk a receptet is hozzá.

Hozzávalók

  • 40 dkg spagetti
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított oregánó
  • 75 dkg darált sertéshús
  • bors
  • 1 dl olaj
  • A mártáshoz:
  • 4 ek olívaolaj
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg daraboltparadicsom-konzerv
  • frissen őrölt bors
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld

A tésztát kifőzzük sós vízben, majd lecsepegtetjük, félretesszük és melegen tartjuk.

Egy tálba tesszük a megtisztított, finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az oregánót és a darált húst. Megsózzuk és megborsozzuk, összedolgozzuk, majd az így kapott masszából apró, csinos kis húsgombócokat formázunk.

Felforrósított olajon a gombóckat körülbelül 1-2 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tűzálló tálba helyezzük, amelyet korábban papírtörlővel kibéleltünk, hogy felszívja az olajat.

A mártáshoz kevés olívaolajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott hagymát. Jöhet hozzá a paradicsom, amit felforralunk, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 percig főni hagyjuk. A paradicsomos mártást a húsgombócokra locsoljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk be 10 percre.

Ha kész van, összeforgatjuk a kifőtt tésztával, és finomra vágott petrezselyemmel koronázzuk meg a tálalást! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago