Senkinek sem kell bemutatnunk ezt az étel, egy sajtos-tejfölös lángos egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról. Minket legalábbis biztosan, ezért is mondjuk most el, hogyan tudjátok otthon is elkészíteni.
Bármerre is kalandozzunk itthon, az biztos hogy minden város vagy falu büféjében ott lapul a lángos, amely nem okvetlenül a külföldiek kedvence. Az egyébként könnyűnek egyáltalán nem mondható étel nagyon finom, és igazán laktató is.
A lángos tulajdonképpen a hagyományos magyar konyha kelt tésztából készülő sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején lett a magyar konyha része, de akadnak olyanok is, amelyek szerint ennél jóval régebbre, a római időkre nyúlik vissza a lángos születése.
Többnyire önmagában, sajttal-tejföllel, fokhagymás mártással kínálják, de számos egyedi verzió is napvilágot látott már. Békéscsabán például előszeretettel ízesítik juhtúróval.
A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a tej felével. Lefedjük, majd hagyjuk felfutni.
Egy arra alkalmas edénybe tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, majd körülbelül egy órán keresztül kelesztjük.
Ezt követően egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis darabokat szaggattunk ki a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, és így kelesztjük tovább. Körülbelül 30 perc alatt szépen megdagadnak a tészták, és akkor már lehet is őket sütni.
Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
Ha szeretjük, megkenhetjük fokhagymával is, rakhatunk rá tejfölt bőségesen, és meghinthetjük reszelt sajttal is!
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…