Senkinek sem kell bemutatnunk ezt az étel, egy sajtos-tejfölös lángos egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról. Minket legalábbis biztosan, ezért is mondjuk most el, hogyan tudjátok otthon is elkészíteni.
Bármerre is kalandozzunk itthon, az biztos hogy minden város vagy falu büféjében ott lapul a lángos, amely nem okvetlenül a külföldiek kedvence. Az egyébként könnyűnek egyáltalán nem mondható étel nagyon finom, és igazán laktató is.
A lángos tulajdonképpen a hagyományos magyar konyha kelt tésztából készülő sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején lett a magyar konyha része, de akadnak olyanok is, amelyek szerint ennél jóval régebbre, a római időkre nyúlik vissza a lángos születése.
Többnyire önmagában, sajttal-tejföllel, fokhagymás mártással kínálják, de számos egyedi verzió is napvilágot látott már. Békéscsabán például előszeretettel ízesítik juhtúróval.
A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a tej felével. Lefedjük, majd hagyjuk felfutni.
Egy arra alkalmas edénybe tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, majd körülbelül egy órán keresztül kelesztjük.
Ezt követően egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis darabokat szaggattunk ki a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, és így kelesztjük tovább. Körülbelül 30 perc alatt szépen megdagadnak a tészták, és akkor már lehet is őket sütni.
Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
Ha szeretjük, megkenhetjük fokhagymával is, rakhatunk rá tejfölt bőségesen, és meghinthetjük reszelt sajttal is!
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…