Senkinek sem kell bemutatnunk ezt az étel, egy sajtos-tejfölös lángos egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról. Minket legalábbis biztosan, ezért is mondjuk most el, hogyan tudjátok otthon is elkészíteni.
Bármerre is kalandozzunk itthon, az biztos hogy minden város vagy falu büféjében ott lapul a lángos, amely nem okvetlenül a külföldiek kedvence. Az egyébként könnyűnek egyáltalán nem mondható étel nagyon finom, és igazán laktató is.
A lángos tulajdonképpen a hagyományos magyar konyha kelt tésztából készülő sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején lett a magyar konyha része, de akadnak olyanok is, amelyek szerint ennél jóval régebbre, a római időkre nyúlik vissza a lángos születése.
Többnyire önmagában, sajttal-tejföllel, fokhagymás mártással kínálják, de számos egyedi verzió is napvilágot látott már. Békéscsabán például előszeretettel ízesítik juhtúróval.
A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a tej felével. Lefedjük, majd hagyjuk felfutni.
Egy arra alkalmas edénybe tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, majd körülbelül egy órán keresztül kelesztjük.
Ezt követően egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis darabokat szaggattunk ki a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, és így kelesztjük tovább. Körülbelül 30 perc alatt szépen megdagadnak a tészták, és akkor már lehet is őket sütni.
Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.
Ha szeretjük, megkenhetjük fokhagymával is, rakhatunk rá tejfölt bőségesen, és meghinthetjük reszelt sajttal is!
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…
A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…
Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…
Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…
Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…