Cupákos

Így készíts otthon lángost!

Senkinek sem kell bemutatnunk ezt az étel, egy sajtos-tejfölös lángos egyszerűen mindenkit képes levenni a lábáról. Minket legalábbis biztosan, ezért is mondjuk most el, hogyan tudjátok otthon is elkészíteni.

Bármerre is kalandozzunk itthon, az biztos hogy minden város vagy falu büféjében ott lapul a lángos, amely nem okvetlenül a külföldiek kedvence. Az egyébként könnyűnek egyáltalán nem mondható étel nagyon finom, és igazán laktató is.

A lángos tulajdonképpen a hagyományos magyar konyha kelt tésztából készülő sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a török hódoltság idején lett a magyar konyha része, de akadnak olyanok is, amelyek szerint ennél jóval régebbre, a római időkre nyúlik vissza a lángos születése.

Többnyire önmagában, sajttal-tejföllel, fokhagymás mártással kínálják, de számos egyedi verzió is napvilágot látott már. Békéscsabán például előszeretettel ízesítik juhtúróval.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2-2,5 dl víz
  • 1 tk só
  • 2 ek olaj
  • 1 tk cukor
  • olaj a sütéshez
  • A feltéthez:
  • tejföl
  • fokhagyma
  • sajt (reszelve)

A tejet meglangyosítjuk. Egy pohárba tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd felöntjük a tej felével. Lefedjük, majd hagyjuk felfutni.

Egy arra alkalmas edénybe tesszük a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.Elkezdjük összekeverni, a vizet apránként adjuk hozzá. Ha már közepesen lágy a tészta, átdolgozzuk, kelesztőtálba tesszük, majd körülbelül egy órán keresztül kelesztjük.

Ezt követően egy tálcát beolajozunk, és olajos kézzel kis darabokat szaggattunk ki a tésztából, majd a tálcára kicsit távolabb tesszük egymástól a tésztákat. Konyharuhával letakarjuk, és így kelesztjük tovább. Körülbelül 30 perc alatt szépen megdagadnak a tészták, és akkor már lehet is őket sütni.

Egy serpenyőbe bőséges olajat öntünk, jól felmelegítjük, majd az olajos kézzel jól széthúzott és megformált tésztát belehelyezzük. Mindkét oldalát szép pirosra sütjük 1-1 perc alatt. Lecsepegtetjük, törlőpapírra szedjük, nehogy a maradék olajat is felszívja.

Ha szeretjük, megkenhetjük fokhagymával is, rakhatunk rá tejfölt bőségesen, és meghinthetjük reszelt sajttal is!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago