Cupákos

Így készül a klasszikus orosz pirog!

A pirog nevezetű ételbe elsőként szentpétervári kirándulásunk alkalmával botlottunk, utána pedig Krakkóban is volt szerencsénk megkóstolni. Imádunk nosztalgiázni, innen jött az ötlet, hogy elkészítjük otthon is. 

A pirog alapvetően egy orosz ételféleség, amely kelt tésztából készül különböző töltelékekkel. Oroszországon kívül több más szláv konyhában is előszeretettel használják.

A pirog kelt tésztából készül, amely lehet édes, de sós is, ezt a tölteléke határozza meg. Ha sósan szeretjük, akkor a tölteléknek tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt. Népszerűek például a húsos, káposztás, gombás vagy krumplis variációk is. Ha inkább édesen kóstolnánk meg, akkor a gyümölcsfélék (málna, szeder, alma, barack) remekül illenek hozzá.

Mi most a húsos verzióra hoztunk egy receptet. Mindössze 50 perc alatt a tányérodon fognak csücsülni az orosz finomságok.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 3 dl víz
  • olaj, bors
  • cukor

Először kezd inkább a tésztával, annak úgyis pihennie kell majd egy kicsit. A lisztet, a vajat, némi sót és egy csipet cukrot összedolgozunk, majd az élesztőt és a vizet összeöntjük, és a tésztához gyúrjuk. Ezután ezt tegyük félre, és kezdjünk bele a húsos töltelék elkészítésébe. A hagymát felkockázzuk, majd elkezdjük olajon megpirítani. Beletörjük a fokhagymát, majd ha már üveges kissé a hagyma, hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint, arra viszont figyeljünk, hogy ne legyen túl sós, ugyanis a tészta is sós lesz. A kettő együtt viszont már sok lenne.

Ha jól átpirult a hús – ízlés szerint tovább is fűszerezhetjük, adhatunk hozzá tejfölt, paradicsomszószt, vagy amit csak szeretnénk – levessszük a tűzről. A tészta ezidő alatt éppen jó állagú lett – nem kell megkeleszteni sem – úgyhogy innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy szétosszuk akkora darabokra, amekkorára szeretnénk, beletöltjük a húsos tölteléket, becsukod – a csukott részen tegyünk rá egy kis tésztát, és már mehet is a sütőbe. 180 fokon körülbelül 15 perc alatt megsül.

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

19 óra ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago