A pirog nevezetű ételbe elsőként szentpétervári kirándulásunk alkalmával botlottunk, utána pedig Krakkóban is volt szerencsénk megkóstolni. Imádunk nosztalgiázni, innen jött az ötlet, hogy elkészítjük otthon is.
A pirog alapvetően egy orosz ételféleség, amely kelt tésztából készül különböző töltelékekkel. Oroszországon kívül több más szláv konyhában is előszeretettel használják.
A pirog kelt tésztából készül, amely lehet édes, de sós is, ezt a tölteléke határozza meg. Ha sósan szeretjük, akkor a tölteléknek tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt. Népszerűek például a húsos, káposztás, gombás vagy krumplis variációk is. Ha inkább édesen kóstolnánk meg, akkor a gyümölcsfélék (málna, szeder, alma, barack) remekül illenek hozzá.
Mi most a húsos verzióra hoztunk egy receptet. Mindössze 50 perc alatt a tányérodon fognak csücsülni az orosz finomságok.
Először kezd inkább a tésztával, annak úgyis pihennie kell majd egy kicsit. A lisztet, a vajat, némi sót és egy csipet cukrot összedolgozunk, majd az élesztőt és a vizet összeöntjük, és a tésztához gyúrjuk. Ezután ezt tegyük félre, és kezdjünk bele a húsos töltelék elkészítésébe. A hagymát felkockázzuk, majd elkezdjük olajon megpirítani. Beletörjük a fokhagymát, majd ha már üveges kissé a hagyma, hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk kedvünk szerint, arra viszont figyeljünk, hogy ne legyen túl sós, ugyanis a tészta is sós lesz. A kettő együtt viszont már sok lenne.
Ha jól átpirult a hús – ízlés szerint tovább is fűszerezhetjük, adhatunk hozzá tejfölt, paradicsomszószt, vagy amit csak szeretnénk – levessszük a tűzről. A tészta ezidő alatt éppen jó állagú lett – nem kell megkeleszteni sem – úgyhogy innentől kezdve már csak annyi a dolgunk, hogy szétosszuk akkora darabokra, amekkorára szeretnénk, beletöltjük a húsos tölteléket, becsukod – a csukott részen tegyünk rá egy kis tésztát, és már mehet is a sütőbe. 180 fokon körülbelül 15 perc alatt megsül.
A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…
A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…
Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…
Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…
Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…