Cupákos

Klasszikus barnamártás recept

Egy ízletes barnamártás bármelyik húst képest feldobni. Tény, hogy az elkészítése nagyon időigényes, de nyugodtan szánd rá az időt, mert megéri.

Mára szinte teljesen kikopott az étkezési kultúránkból, hogy a húsokhoz külön mártásokat, szószokat készítsünk. Pedig szerintünk nincs olyan sült, aminek ne tenne jót. Régen, a nagyobb éttermeknél hétfő reggel tették fel főni, és pénteken délután szűrték le. Sokan időszűkében egy hamis barnamártás receptet készítenek el, amelynek elkészítése csak félórát vesz igénybe. Mi most a hagyományos és időigényes verziót mutatjuk meg, amellyel bármely húst ünnepévé varázsolhatunk.

Hozzávalók

  • 70 dkg marha- vagy kacsacsont
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zeller
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj
  • őrölt bors

Egy nagyobb edénybe egy kevés olajat öntünk, majd belerakosgatjuk a csontokat, és megpirítjuk. Figyeljünk arra, hogy ne égessük meg. Ha szeretnénk, akár még sütőben is megpiríthatjuk, 200 fokon, kb. 20 percig. Amikor már szép barna a csont, hozzárakjuk a megpucolt, megmosott, és kisebb darabokra vágott zöldségeket és a cukrot. Megvárjuk míg megkaramellizálódik, azaz lassan szépen bebarnul, majd kb. két liter vízzel felöntjük. Fontos, hogy a víz, mindent ellepjen.

Hozzátesszük a paradicsompürét, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, végül kakukkfűvel, babérlevéllel fűszerezzük. Felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és három-négy órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük. Egy másik edényben zsiradék nélkül lisztet pirítunk, majd belekeverjük a lébe. Amikor besűrűsödött, akkor leszűrjük, és még egyszer felforraljuk a mártást.

Ha mindez kész, akkor már kínálhatjuk is a húsokhoz!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago