Egy ízletes barnamártás bármelyik húst képest feldobni. Tény, hogy az elkészítése nagyon időigényes, de nyugodtan szánd rá az időt, mert megéri.
Mára szinte teljesen kikopott az étkezési kultúránkból, hogy a húsokhoz külön mártásokat, szószokat készítsünk. Pedig szerintünk nincs olyan sült, aminek ne tenne jót. Régen, a nagyobb éttermeknél hétfő reggel tették fel főni, és pénteken délután szűrték le. Sokan időszűkében egy hamis barnamártás receptet készítenek el, amelynek elkészítése csak félórát vesz igénybe. Mi most a hagyományos és időigényes verziót mutatjuk meg, amellyel bármely húst ünnepévé varázsolhatunk.
Egy nagyobb edénybe egy kevés olajat öntünk, majd belerakosgatjuk a csontokat, és megpirítjuk. Figyeljünk arra, hogy ne égessük meg. Ha szeretnénk, akár még sütőben is megpiríthatjuk, 200 fokon, kb. 20 percig. Amikor már szép barna a csont, hozzárakjuk a megpucolt, megmosott, és kisebb darabokra vágott zöldségeket és a cukrot. Megvárjuk míg megkaramellizálódik, azaz lassan szépen bebarnul, majd kb. két liter vízzel felöntjük. Fontos, hogy a víz, mindent ellepjen.
Hozzátesszük a paradicsompürét, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, végül kakukkfűvel, babérlevéllel fűszerezzük. Felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és három-négy órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük. Egy másik edényben zsiradék nélkül lisztet pirítunk, majd belekeverjük a lébe. Amikor besűrűsödött, akkor leszűrjük, és még egyszer felforraljuk a mártást.
Ha mindez kész, akkor már kínálhatjuk is a húsokhoz!
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…