Cupákos

Klasszikus barnamártás recept

Egy ízletes barnamártás bármelyik húst képest feldobni. Tény, hogy az elkészítése nagyon időigényes, de nyugodtan szánd rá az időt, mert megéri.

Mára szinte teljesen kikopott az étkezési kultúránkból, hogy a húsokhoz külön mártásokat, szószokat készítsünk. Pedig szerintünk nincs olyan sült, aminek ne tenne jót. Régen, a nagyobb éttermeknél hétfő reggel tették fel főni, és pénteken délután szűrték le. Sokan időszűkében egy hamis barnamártás receptet készítenek el, amelynek elkészítése csak félórát vesz igénybe. Mi most a hagyományos és időigényes verziót mutatjuk meg, amellyel bármely húst ünnepévé varázsolhatunk.

Hozzávalók

  • 70 dkg marha- vagy kacsacsont
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zeller
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 2 db babérlevél
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj
  • őrölt bors

Egy nagyobb edénybe egy kevés olajat öntünk, majd belerakosgatjuk a csontokat, és megpirítjuk. Figyeljünk arra, hogy ne égessük meg. Ha szeretnénk, akár még sütőben is megpiríthatjuk, 200 fokon, kb. 20 percig. Amikor már szép barna a csont, hozzárakjuk a megpucolt, megmosott, és kisebb darabokra vágott zöldségeket és a cukrot. Megvárjuk míg megkaramellizálódik, azaz lassan szépen bebarnul, majd kb. két liter vízzel felöntjük. Fontos, hogy a víz, mindent ellepjen.

Hozzátesszük a paradicsompürét, majd ízlés szerint sózunk, borsozunk, végül kakukkfűvel, babérlevéllel fűszerezzük. Felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot, és három-négy órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük. Egy másik edényben zsiradék nélkül lisztet pirítunk, majd belekeverjük a lébe. Amikor besűrűsödött, akkor leszűrjük, és még egyszer felforraljuk a mártást.

Ha mindez kész, akkor már kínálhatjuk is a húsokhoz!

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

1 hónap ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

1 hónap ago