A bolognai lasagne világklasszis olasz étel, amivel nehéz mellényúlni, és tutira mindenki jóllakik vele.
A bolognai lasagne „magyar változata” nem egy túlbonyolított dolog – talán csak a bolognai raguval van kicsit több dolgunk -, ám ha szigorúan betartanánk az olasz receptet, akkor bizony három órát is a tűzhely mellett álldogálnánk. Bár az igazi bolognai ragu kétségkívül nagyon finom, most inkább egy egyszerűbb receptet mutatunk a lasagne elkészítéséhez.
Hozzávalók
1 csipet tengeri só
5 dkg finomliszt (mártáshoz)
½ l tej (mártáshoz)
5 kanál kristálycukor
20 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
3 kanál étolaj
1 csipet őrölt fekete bors
2 fej vöröshagyma
40 dkg hámozott paradicsom konzerv
10 dkg szalonna
½ kg lasagne tészta
40 dkg darált marhahús
½ l besamel mártás
A lasagne tésztalapot megfőzzük, majd egy rétegben lefektetve félretesszük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk. Jöhet mellé az apróra vágott hagyma, majd a darálthús is.
Ha a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet alaposan összerottyantyuk.
Egy tepsit kiolajozunk, rátesszünk egy réteg tésztát. Megkenjük a paradicsomos raguval, ráteszünk újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenünk meg. Ezt egészen addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére besamelt öntünk, amit a reszelt sajttal szórunk meg. Forró sütőben, szép pirosra sütjük, és felkockázva tálalom.
Besamel mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit felengedem a tejjel. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük. .
[sc name=”facebook” ]