Cupákos

Klasszikus bolognai lasagne

A bolognai lasagne világklasszis olasz étel, amivel nehéz mellényúlni, és tutira mindenki jóllakik vele. 

A bolognai lasagne „magyar változata” nem egy túlbonyolított dolog – talán csak a bolognai raguval van kicsit több dolgunk -, ám ha szigorúan betartanánk az olasz receptet, akkor bizony három órát is a tűzhely mellett álldogálnánk. Bár az igazi bolognai ragu kétségkívül nagyon finom, most inkább egy egyszerűbb receptet mutatunk a lasagne elkészítéséhez.

Fotó: Recipes

Hozzávalók

1 csipet tengeri só
5 dkg finomliszt (mártáshoz)
½ l tej (mártáshoz)
5 kanál kristálycukor
20 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
3 kanál étolaj
1 csipet őrölt fekete bors
2 fej vöröshagyma
40 dkg hámozott paradicsom konzerv
10 dkg szalonna
½ kg lasagne tészta
40 dkg darált marhahús
½ l besamel mártás
A lasagne tésztalapot megfőzzük, majd egy rétegben lefektetve félretesszük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk. Jöhet mellé az apróra vágott hagyma, majd a darálthús is.
Ha a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet alaposan összerottyantyuk.
Egy tepsit kiolajozunk, rátesszünk egy réteg tésztát. Megkenjük a paradicsomos raguval, ráteszünk újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenünk meg. Ezt egészen addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére besamelt öntünk, amit a reszelt sajttal szórunk meg. Forró sütőben, szép pirosra sütjük, és felkockázva tálalom.
Besamel mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit felengedem a tejjel. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük. .

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago