Cupákos

Klasszikus bolognai lasagne

A bolognai lasagne világklasszis olasz étel, amivel nehéz mellényúlni, és tutira mindenki jóllakik vele. 

A bolognai lasagne „magyar változata” nem egy túlbonyolított dolog – talán csak a bolognai raguval van kicsit több dolgunk -, ám ha szigorúan betartanánk az olasz receptet, akkor bizony három órát is a tűzhely mellett álldogálnánk. Bár az igazi bolognai ragu kétségkívül nagyon finom, most inkább egy egyszerűbb receptet mutatunk a lasagne elkészítéséhez.

Fotó: Recipes

Hozzávalók

1 csipet tengeri só
5 dkg finomliszt (mártáshoz)
½ l tej (mártáshoz)
5 kanál kristálycukor
20 dkg trappista sajt
5 dkg vaj
3 kanál étolaj
1 csipet őrölt fekete bors
2 fej vöröshagyma
40 dkg hámozott paradicsom konzerv
10 dkg szalonna
½ kg lasagne tészta
40 dkg darált marhahús
½ l besamel mártás
A lasagne tésztalapot megfőzzük, majd egy rétegben lefektetve félretesszük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy evőkanálnyi olajon megpirítjuk. Jöhet mellé az apróra vágott hagyma, majd a darálthús is.
Ha a hús kifehéredett, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a borsot, a sót, a cukrot és az oregánót. Az egészet alaposan összerottyantyuk.
Egy tepsit kiolajozunk, rátesszünk egy réteg tésztát. Megkenjük a paradicsomos raguval, ráteszünk újabb réteg tésztát, amelyet besamellel kenünk meg. Ezt egészen addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak.
A tetejére besamelt öntünk, amit a reszelt sajttal szórunk meg. Forró sütőben, szép pirosra sütjük, és felkockázva tálalom.
Besamel mártás: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, fél liter tej, só, szerecsendió. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit felengedem a tejjel. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük. .

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago