Cupákos

Csontleves: az immunerősítő csodaszer

A csontleves már nagyszüleink korában is igazi energiabombának számított, szerintünk nincs is olyan magyar ember a világon, aki legalább egyszer ne kóstolta volna. 

Nálunk is favoritnak számít ez a leves, ami természetesen annál finomabb, minél több zöldségből készítjük. Ám nem csak a zöldségeken múlik minden, hanem a főzési időn is, ugyanis minél lassabban és tovább főzzük, annál zamatosabb lesz a végeredmény.

A csontleves egyébként nem csak finom, de egészséges is. Nem véletlen az, hogyha anya vagy a nagyi megneszeli, hogy betegek vagyunk, egyből a csontleves receptje után nyúl.

Az hogy az elénk kerülő levesnek mekkora a tápanyagtartalma, nehéz lenne megmondani, de egy alapvetően sokáig főzött csontleves tele van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. És akkor még a csontvelőről nem is beszéltünk, amely dúskál  A-vitaminban, zsírsavakban, szelénben, cinkben és mangánban is.

A csontlevest egyébként kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen elrontani sem igazán lehet.

Hozzávalók

  • 1 kg húsos csont
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 fél fej zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csipet szerecsendió
  • 8-10 szem egész bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

A húst – csontot – mossuk át alaposan, majd bő vízben tegyük fel főni, a bors társaságában. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagyma és a fokhagyma kivételével daraboljuk fel mindet.

Amikor már habzik a víz, egy szűrőkanállal távolítsuk el a habot, majd tegyük a hús mellé a megpucolt hagymát, a zellert, tégy melléjük ízlésünknek megfelelő sót, és adjuk hozzájuk a szerecsendiót.

Hagyjuk kis lángon fortyogni, majd nagyjából 30 perc elteltével tegyük bele a többi zöldséget is.

Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor még ízesítsük egy kicsit, majd vegyük le a tűzről, és már fogyaszthatjuk is.

Forrás: Mindmegette

Éva Benke

Recent Posts

Az eldobható kesztyűk története és fejlődése: a latex kesztyűtől a nitrilig

Az eldobható gumikesztyűk alapvető elemei a higiéniai és biztonsági gyakorlatoknak, elengedhetetlenek az egészségügytől kezdve az…

2 nap ago

Baráti palacsintaparti otthon – recepttel, ötletekkel és hangulattal

Ha baráti vacsoraötletet keresel, ami gyors, olcsó és garantáltan jó hangulatot teremt, akkor a palacsintaparti…

4 nap ago

Kreatív uzsonnásdoboz ötletek iskolakezdéshez – egészséges szendvics, muffin és tízórai tippek gyerekeknek

Mit tegyünk az uzsonnásdobozba, ha unjuk a párizsis zsemlét? Hogyan lehet a tízórai egyszerre egészséges,…

1 hét ago

Dzsúdló most nem rappel, hanem szendvicset csinál – és ez brutál jó lett!

Meki szendvics + magyaros retro ízvilág + Dzsúdló = mi kell még? Na jó, bevalljuk:…

1 hét ago

Dentálhigiénia: Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét?

A fogak egészsége vitalitásunk egyik alappilérét képezi. Ugyanis az emésztés már a szájban, a rágással…

1 hét ago

Matkó Vivien vélemények – Félelmek nélkül egy életmódváltó rendszerben

Talán te is ismered azt az érzést, amikor tudod, hogy változtatnod kell, de valami mégis…

2 hét ago