A csontleves már nagyszüleink korában is igazi energiabombának számított, szerintünk nincs is olyan magyar ember a világon, aki legalább egyszer ne kóstolta volna.
Nálunk is favoritnak számít ez a leves, ami természetesen annál finomabb, minél több zöldségből készítjük. Ám nem csak a zöldségeken múlik minden, hanem a főzési időn is, ugyanis minél lassabban és tovább főzzük, annál zamatosabb lesz a végeredmény.
A csontleves egyébként nem csak finom, de egészséges is. Nem véletlen az, hogyha anya vagy a nagyi megneszeli, hogy betegek vagyunk, egyből a csontleves receptje után nyúl.
Az hogy az elénk kerülő levesnek mekkora a tápanyagtartalma, nehéz lenne megmondani, de egy alapvetően sokáig főzött csontleves tele van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. És akkor még a csontvelőről nem is beszéltünk, amely dúskál A-vitaminban, zsírsavakban, szelénben, cinkben és mangánban is.
A csontlevest egyébként kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen elrontani sem igazán lehet.
A húst – csontot – mossuk át alaposan, majd bő vízben tegyük fel főni, a bors társaságában. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagyma és a fokhagyma kivételével daraboljuk fel mindet.
Amikor már habzik a víz, egy szűrőkanállal távolítsuk el a habot, majd tegyük a hús mellé a megpucolt hagymát, a zellert, tégy melléjük ízlésünknek megfelelő sót, és adjuk hozzájuk a szerecsendiót.
Hagyjuk kis lángon fortyogni, majd nagyjából 30 perc elteltével tegyük bele a többi zöldséget is.
Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor még ízesítsük egy kicsit, majd vegyük le a tűzről, és már fogyaszthatjuk is.
Forrás: Mindmegette
Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…
Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…
Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…
Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…
Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…
A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…