A csontleves már nagyszüleink korában is igazi energiabombának számított, szerintünk nincs is olyan magyar ember a világon, aki legalább egyszer ne kóstolta volna.
Nálunk is favoritnak számít ez a leves, ami természetesen annál finomabb, minél több zöldségből készítjük. Ám nem csak a zöldségeken múlik minden, hanem a főzési időn is, ugyanis minél lassabban és tovább főzzük, annál zamatosabb lesz a végeredmény.
A csontleves egyébként nem csak finom, de egészséges is. Nem véletlen az, hogyha anya vagy a nagyi megneszeli, hogy betegek vagyunk, egyből a csontleves receptje után nyúl.
Az hogy az elénk kerülő levesnek mekkora a tápanyagtartalma, nehéz lenne megmondani, de egy alapvetően sokáig főzött csontleves tele van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. És akkor még a csontvelőről nem is beszéltünk, amely dúskál A-vitaminban, zsírsavakban, szelénben, cinkben és mangánban is.
A csontlevest egyébként kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen elrontani sem igazán lehet.
A húst – csontot – mossuk át alaposan, majd bő vízben tegyük fel főni, a bors társaságában. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagyma és a fokhagyma kivételével daraboljuk fel mindet.
Amikor már habzik a víz, egy szűrőkanállal távolítsuk el a habot, majd tegyük a hús mellé a megpucolt hagymát, a zellert, tégy melléjük ízlésünknek megfelelő sót, és adjuk hozzájuk a szerecsendiót.
Hagyjuk kis lángon fortyogni, majd nagyjából 30 perc elteltével tegyük bele a többi zöldséget is.
Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor még ízesítsük egy kicsit, majd vegyük le a tűzről, és már fogyaszthatjuk is.
Forrás: Mindmegette
Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…
Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…
Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…
Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…
Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…
Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…