A csontleves már nagyszüleink korában is igazi energiabombának számított, szerintünk nincs is olyan magyar ember a világon, aki legalább egyszer ne kóstolta volna. 

Nálunk is favoritnak számít ez a leves, ami természetesen annál finomabb, minél több zöldségből készítjük. Ám nem csak a zöldségeken múlik minden, hanem a főzési időn is, ugyanis minél lassabban és tovább főzzük, annál zamatosabb lesz a végeredmény.

A csontleves egyébként nem csak finom, de egészséges is. Nem véletlen az, hogyha anya vagy a nagyi megneszeli, hogy betegek vagyunk, egyből a csontleves receptje után nyúl.

Az hogy az elénk kerülő levesnek mekkora a tápanyagtartalma, nehéz lenne megmondani, de egy alapvetően sokáig főzött csontleves tele van olyan értékes ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a magnézium vagy a foszfor. És akkor még a csontvelőről nem is beszéltünk, amely dúskál  A-vitaminban, zsírsavakban, szelénben, cinkben és mangánban is.

A csontlevest egyébként kezdő háziasszonyoknak is nyugodt szívvel ajánljuk, hiszen elrontani sem igazán lehet.

Hozzávalók

  • 1 kg húsos csont
  • 4 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kis fej karalábé
  • 1 fél fej zeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 csipet szerecsendió
  • 8-10 szem egész bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors

A húst – csontot – mossuk át alaposan, majd bő vízben tegyük fel főni, a bors társaságában. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagyma és a fokhagyma kivételével daraboljuk fel mindet.

Amikor már habzik a víz, egy szűrőkanállal távolítsuk el a habot, majd tegyük a hús mellé a megpucolt hagymát, a zellert, tégy melléjük ízlésünknek megfelelő sót, és adjuk hozzájuk a szerecsendiót.

Hagyjuk kis lángon fortyogni, majd nagyjából 30 perc elteltével tegyük bele a többi zöldséget is.

Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a petrezselymet, kóstoljuk meg, ha szükséges, akkor még ízesítsük egy kicsit, majd vegyük le a tűzről, és már fogyaszthatjuk is.

Forrás: Mindmegette