Cupákos

Ínycsiklandó lencsegulyás

A lencsegulyás nagyon finom és laktató, így ha gazdagok nem is leszünk tőle, az fix, hogy nem maradunk éhesek.

Gulyáslevest minden bizonnyal már evett a többség, a lencsegulyás pedig ehhez hasonló: nagyon laktató és elképesztően finom, ha nincs hozzá második féle, úgy sem maradunk éhesek.

A lencse pedig még egészséges is: A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található, és mint a hüvelyesek általában, növényi fehérjében is bővelkedik. Igazán kár, hogy többnyire csak Szilveszter környékén fogyasztjuk, és ha gazdagok nem is leszünk tőle, egészségesek ellenben igen!

Ha pedig a húst is kihagyjátok belőle, akkor igazán egészséges fogás válik belőle.

Hozzávalók

  • 5 dkg lencse
  • 1 db csirkemell filé (vagy marhahúsból is lehet készíteni)
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • ízlés szerint
  • fekete bors ízlés szerint (őrölt)
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1.5 l víz

 

A lencsét előző este beáztatjuk.

A megtisztított húst felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát apróra összevágjuk, a megtisztított sárgarépát felkarikázzuk.

Pár evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, lehúzva a tűzről megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával, őrölt borssal. Visszatesszük a tűzre, és rádobjuk a húskockákat, megvárjuk, míg levet ereszt kicsit a hús (pörköltet kezdünk el készíteni tulajdonképpen).

Rádobjuk a sárgarépát, a leszűrt lencsét, a gyökereket, a babérleveleket, és felöntjük kb. 1,5 liter vízzel (főzés közben pótoljuk a vizet).

Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor csipetkét is főzünk hozzá: amikor majdnem puha a lencse és a hús, akkor beletesszük a sót, és belecsipegetjük a csipetkét, és készre főzzük.

Forrás: Nosalty

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

7 nap ago