Cupákos

Márton-napi ludakása

Márton napján a hagyomány szerint érdemes libát fogyasztani, ehhez a ludakása például remek választás, ha hiszünk a babonákban, de még akkor is, ha nem. 

A november a libás ételekről szól, aki esetlen nem tudná, annak elmeséljük miért: bár a Márton naphoz számtalan szokás és hagyomány köthető, az egyik legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.

A Márton-napi szokásokhoz hozzátartozik a nagy lakomák rendezése, amelyen előszeretettel tálaltak libás fogásokat, például libalevest vagy libasültet párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, hiszen a szólás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Az említett libás ételeken túl a ludakása is remek választás, mert könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

Forrás: Lidl

Hozzávalók

80 dkg libaaprólék
4 nagy db sárgarépa
3 nagy db fehérrépa
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó (elhagyható)
10 dkg zeller
2 közepes fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg rizs
petrezselyem ízlés szerint
5 gerezd fokhagyma
8 szem bors
só ízlés szerint

A libaaprólékot megtisztítjuk, majd hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Ha felforrt leszedjük a habját, ezután beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.

Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.

Az utolsó negyed órában jöhet a gomba és a zöldborsó.

Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük, majd a húst leszedjük a csontokrók, és kockára vágjuk.

A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.

A megtisztított rizst a libazsíron megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.

Lefedve, óvatosan rázogatva megpároljuk, majd még melegen tányérokra szedjük.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago