Cupákos

Márton-napi ludakása

Márton napján a hagyomány szerint érdemes libát fogyasztani, ehhez a ludakása például remek választás, ha hiszünk a babonákban, de még akkor is, ha nem. 

A november a libás ételekről szól, aki esetlen nem tudná, annak elmeséljük miért: bár a Márton naphoz számtalan szokás és hagyomány köthető, az egyik legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.

A Márton-napi szokásokhoz hozzátartozik a nagy lakomák rendezése, amelyen előszeretettel tálaltak libás fogásokat, például libalevest vagy libasültet párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, hiszen a szólás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Az említett libás ételeken túl a ludakása is remek választás, mert könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

Forrás: Lidl

Hozzávalók

80 dkg libaaprólék
4 nagy db sárgarépa
3 nagy db fehérrépa
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó (elhagyható)
10 dkg zeller
2 közepes fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg rizs
petrezselyem ízlés szerint
5 gerezd fokhagyma
8 szem bors
só ízlés szerint

A libaaprólékot megtisztítjuk, majd hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Ha felforrt leszedjük a habját, ezután beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.

Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.

Az utolsó negyed órában jöhet a gomba és a zöldborsó.

Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük, majd a húst leszedjük a csontokrók, és kockára vágjuk.

A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.

A megtisztított rizst a libazsíron megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.

Lefedve, óvatosan rázogatva megpároljuk, majd még melegen tányérokra szedjük.

[sc name=”facebook” ]

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

1 nap ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago