Forrás: Mindmegette
Márton napján a hagyomány szerint érdemes libát fogyasztani, ehhez a ludakása például remek választás, ha hiszünk a babonákban, de még akkor is, ha nem.
A november a libás ételekről szól, aki esetlen nem tudná, annak elmeséljük miért: bár a Márton naphoz számtalan szokás és hagyomány köthető, az egyik legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.
A Márton-napi szokásokhoz hozzátartozik a nagy lakomák rendezése, amelyen előszeretettel tálaltak libás fogásokat, például libalevest vagy libasültet párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, hiszen a szólás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.
Az említett libás ételeken túl a ludakása is remek választás, mert könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.
A libaaprólékot megtisztítjuk, majd hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Ha felforrt leszedjük a habját, ezután beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.
Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.
Az utolsó negyed órában jöhet a gomba és a zöldborsó.
Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük, majd a húst leszedjük a csontokrók, és kockára vágjuk.
A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.
A megtisztított rizst a libazsíron megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.
Lefedve, óvatosan rázogatva megpároljuk, majd még melegen tányérokra szedjük.
[sc name=”facebook” ]
Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…
Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…
Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…
Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…
A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…
Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…