Márton napján a hagyomány szerint érdemes libát fogyasztani, ehhez a ludakása például remek választás, ha hiszünk a babonákban, de még akkor is, ha nem. 

A november a libás ételekről szól, aki esetlen nem tudná, annak elmeséljük miért: bár a Márton naphoz számtalan szokás és hagyomány köthető, az egyik legenda szerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, ám a ludak elárulták gágogásukkal.

A Márton-napi szokásokhoz hozzátartozik a nagy lakomák rendezése, amelyen előszeretettel tálaltak libás fogásokat, például libalevest vagy libasültet párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, hiszen a szólás szerint: „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.

Az említett libás ételeken túl a ludakása is remek választás, mert könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.

ludakása
Forrás: Lidl

Hozzávalók

80 dkg libaaprólék
4 nagy db sárgarépa
3 nagy db fehérrépa
10 dkg zeller
15 dkg gomba
15 dkg zöldborsó (elhagyható)
10 dkg zeller
2 közepes fej vöröshagyma
5 dkg libazsír
25 dkg rizs
petrezselyem ízlés szerint
5 gerezd fokhagyma
8 szem bors
só ízlés szerint

A libaaprólékot megtisztítjuk, majd hideg vízben, lassú tűzön feltesszük főzni. Ha felforrt leszedjük a habját, ezután beletesszük a hagymát, a fokhagymát, a borsot és sózzuk.

Ha a hús félig, vagy még jobban megpuhul, beletesszük a megpucolt sárga és fehérrépát, és a zellert.

Az utolsó negyed órában jöhet a gomba és a zöldborsó.

Ha a leves kész, kivesszük a húst, a levest pedig leszűrjük, majd a húst leszedjük a csontokrók, és kockára vágjuk.

A répát, zellert, fehérrépát szintén kockázzuk.

A megtisztított rizst a libazsíron megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű húslevessel. Nagyon kis lángon főzzük félpuhára, majd hozzákeverjük a felkockázott libahúst a zöldségeket, és az apróra vágott petrezselymet.

Lefedve, óvatosan rázogatva megpároljuk, majd még melegen tányérokra szedjük.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Hirdetés: