Cupákos

Melengető minestrone a hideg napokra

Kevés jobb dolog van a hideg időben, mint egy nagy tányér forró zöldségleves. Ráadásul minél több minden van benne, annál szuperebb, akárcsak a minestrone!

Ha kicsit hidegebbre fordul az idő, akkor általában megnő az igény a meleg, tartalmas levesek iránt. Nem is véletlen ez, a szervezet ilyenkor egy kis melegségre, na meg persze kalóriára és vitaminokra vágyik.

A minestrone igazából pont ilyen: a sok zöldségnek hála vitamindús, ugyanakkor laktató, emellett csakis forrón az igazi. A minestrone őshazáját tekintve Olaszországhoz köthető, ahol a legkülönbözőbb formákban készítik el. Nincs egy adott receptje, minden évszaknak, sőt minden családnak megvan a maga jól bevált változata. Van ahol kerül bele pesto, míg máshol nem, van ahol paradicsomból készítik, van ahol a közelébe sem kerül a paradicsom. Egy azonban biztos: ebben bizony nincs hús, csak a sok-sok zöldség!

Paradicsomos változatban is készíthetjük.

Hozzávalók

  • 1/2 karcsú póréhagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g burgonya
  • 80 g zellergumó
  • 150 g kelbimbó
  • 2 ek. olaj
  • 1-1 csipet szárított kakukkfű és rozmaring
  • só, bors
  • 2 zöldségleveskocka
  • 150 g főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 50 g aprótészta (pl. eperlevél,csiga)
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1/4 piros húsú paprika

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát és a zellert apró kockákra vágjuk. A kelbimbók szárfelőli végét keresztirányban bemetsszük, ha túlságosan nagyok, félbevágjuk őket.

Olajban üvegesre pirítjuk a pórét, majd rádobjuk a zöldségeket (ha a kelbimbó mélyhűtött, azt fagyos állapotban), 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal és egy kevés őrölt borssal. Kb. 1 liter vízzel mindezt felöntjük, belemorzsoljuk a leveskockát, és félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük.

Leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük a csicseriborsót, majd a leveshez hozzáadjuk, és felforraljuk. Mindeközben beleszórjuk a tésztát, és további 2 percig főzzük. Végül levesszük a tűzről, fedő alatt 3 percig pihentetjük, aztán utánasózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és az apróra felkockázott paprikát, végül petrezselyembóbitával díszítjük.

Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá. Isteni minestrone, ami tutira felmelegít.

Éva Benke

Recent Posts

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

6 nap ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

4 hét ago