Kevés jobb dolog van a hideg időben, mint egy nagy tányér forró zöldségleves. Ráadásul minél több minden van benne, annál szuperebb, akárcsak a minestrone!

Ha kicsit hidegebbre fordul az idő, akkor általában megnő az igény a meleg, tartalmas levesek iránt. Nem is véletlen ez, a szervezet ilyenkor egy kis melegségre, na meg persze kalóriára és vitaminokra vágyik.

A minestrone igazából pont ilyen: a sok zöldségnek hála vitamindús, ugyanakkor laktató, emellett csakis forrón az igazi. A minestrone őshazáját tekintve Olaszországhoz köthető, ahol a legkülönbözőbb formákban készítik el. Nincs egy adott receptje, minden évszaknak, sőt minden családnak megvan a maga jól bevált változata. Van ahol kerül bele pesto, míg máshol nem, van ahol paradicsomból készítik, van ahol a közelébe sem kerül a paradicsom. Egy azonban biztos: ebben bizony nincs hús, csak a sok-sok zöldség!

Paradicsomos változatban is készíthetjük

Hozzávalók

  • 1/2 karcsú póréhagyma
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g petrezselyemgyökér
  • 100 g burgonya
  • 80 g zellergumó
  • 150 g kelbimbó
  • 2 ek. olaj
  • 1-1 csipet szárított kakukkfű és rozmaring
  • só, bors
  • 2 zöldségleveskocka
  • 150 g főtt csicseriborsó (konzerv)
  • 50 g aprótészta (pl. eperlevél,csiga)
  • 2-3 szál petrezselyem
  • 1/4 piros húsú paprika

 

A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát és a zellert apró kockákra vágjuk. A kelbimbók szárfelőli végét keresztirányban bemetsszük, ha túlságosan nagyok, félbevágjuk őket.

Olajban üvegesre pirítjuk a pórét, majd rádobjuk a zöldségeket (ha a kelbimbó mélyhűtött, azt fagyos állapotban), 2 percig élénk tűzön pirítjuk, majd meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal és egy kevés őrölt borssal. Kb. 1 liter vízzel mindezt felöntjük, belemorzsoljuk a leveskockát, és félrebillentett fedő alatt az egészet puhára főzzük.

Leszűrjük, és hideg vízzel leöblítjük a csicseriborsót, majd a leveshez hozzáadjuk, és felforraljuk. Mindeközben beleszórjuk a tésztát, és további 2 percig főzzük. Végül levesszük a tűzről, fedő alatt 3 percig pihentetjük, aztán utánasózzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és az apróra felkockázott paprikát, végül petrezselyembóbitával díszítjük.

Külön tálkában frissen reszelt parmezán sajtot kínálhatunk hozzá. Isteni minestrone, ami tutira felmelegít.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago

Sport és Havita kollagén – Tényleg gyorsítja a regenerációt?

Egy intenzív edzés után természetes, hogy szervezetünk fáradt, izmaink, ízületeink pedig regenerációra szorulnak. Sportolóként vagy…

2 hét ago

Hogyan néz ki általánosságban egy generáltervezési folyamat?

A generáltervezési folyamat az építészeti és mérnöki tervezés szinergiáját jelenti. Az összhang és az egymásra…

2 hét ago