Pásztorpite, a zseniális brit egytálétel

A pásztorpite egy igazán hagyományos angol egytálétel, amely nem mellesleg Katalin hercegnő és Vilmos herceg egyik kedvence is.

Az angolok előszeretettel neveznek mindent pitének, ami piteformában készül. A pásztorpite a hagyományos értelemben azonban mégsem pite, hanem alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és kész is a vacsora

A fogás egyébként az 1800-as években terjedt el, Cottage pie néven (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti), amely arra utal, hogy egykoron a szegények eledele volt a pásztorpite. Általában maradék ételeket használtak fel a pitéhez, például a maradék húst beborították a korábbról megmaradt krumplival. Éppen ennek köszönhetően rengeteg variációja létezik, így autentikus pásztor pitéről tulajdonképpen nem is beszélhetünk.

Hozzávalók

A raguhoz

  • 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g vaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús)
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé
  • 25 dkg zöldborsó

A tetejére

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

 

A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.

Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.

Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.

Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.

A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.

A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.

Recept forrása: Nosalty

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hűsítő Görögdinnyés Smoothie

Egy nyári nap, amikor a hőség már elviselhetetlen, egy görögdinnyés smoothie tökéletes választás. Ahogy a…

3 hónap ago

Egyszerű nyári felfrissítő: Házi limonádé

Egy forró nyári délutánon, amikor a nap perzseli a bőrt és az ember csak egy…

3 hónap ago

Nyári frissítő: Nagyanyánk titkos hideg dinnyelevese

Egyszer volt, hol nem volt, egy kis magyar faluban élt egy fiatal lány, Lili, aki…

3 hónap ago

Korábban indult és tovább tart idén a magyar dinnye szezonja az ALDI-nál

Az ALDI Magyarország ebben az évben még több értékesítési lehetőséget biztosít a magyar termelőknek. A…

3 hónap ago

Sajtos ropogós a partik sztárja

Ez a sajtos ropogós recept mindig nagy sikert arat a baráti összejöveteleinken. Egy alkalommal, amikor…

3 hónap ago

Különleges reggeli: Zöldséges Quiche

Ez a zöldséges quiche recept mindig nagy sikert arat, amikor a családot szeretném elkápráztatni egy…

3 hónap ago