Cupákos

Pásztorpite, a zseniális brit egytálétel

A pásztorpite egy igazán hagyományos angol egytálétel, amely nem mellesleg Katalin hercegnő és Vilmos herceg egyik kedvence is.

Az angolok előszeretettel neveznek mindent pitének, ami piteformában készül. A pásztorpite a hagyományos értelemben azonban mégsem pite, hanem alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és kész is a vacsora

A fogás egyébként az 1800-as években terjedt el, Cottage pie néven (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti), amely arra utal, hogy egykoron a szegények eledele volt a pásztorpite. Általában maradék ételeket használtak fel a pitéhez, például a maradék húst beborították a korábbról megmaradt krumplival. Éppen ennek köszönhetően rengeteg variációja létezik, így autentikus pásztor pitéről tulajdonképpen nem is beszélhetünk.

Hozzávalók

A raguhoz

  • 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g vaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús)
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé
  • 25 dkg zöldborsó

A tetejére

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

 

A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.

Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.

Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.

Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.

A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.

A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.

Recept forrása: Nosalty

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago