Pásztorpite, a zseniális brit egytálétel

A pásztorpite egy igazán hagyományos angol egytálétel, amely nem mellesleg Katalin hercegnő és Vilmos herceg egyik kedvence is.

Az angolok előszeretettel neveznek mindent pitének, ami piteformában készül. A pásztorpite a hagyományos értelemben azonban mégsem pite, hanem alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és kész is a vacsora

A fogás egyébként az 1800-as években terjedt el, Cottage pie néven (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti), amely arra utal, hogy egykoron a szegények eledele volt a pásztorpite. Általában maradék ételeket használtak fel a pitéhez, például a maradék húst beborították a korábbról megmaradt krumplival. Éppen ennek köszönhetően rengeteg variációja létezik, így autentikus pásztor pitéről tulajdonképpen nem is beszélhetünk.

Hozzávalók

A raguhoz

  • 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g vaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús)
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé
  • 25 dkg zöldborsó

A tetejére

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

 

A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.

Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.

Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.

Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.

A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.

A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.

Recept forrása: Nosalty

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

1 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

1 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago