Cupákos

Pásztorpite, a zseniális brit egytálétel

A pásztorpite egy igazán hagyományos angol egytálétel, amely nem mellesleg Katalin hercegnő és Vilmos herceg egyik kedvence is.

Az angolok előszeretettel neveznek mindent pitének, ami piteformában készül. A pásztorpite a hagyományos értelemben azonban mégsem pite, hanem alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és kész is a vacsora

A fogás egyébként az 1800-as években terjedt el, Cottage pie néven (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti), amely arra utal, hogy egykoron a szegények eledele volt a pásztorpite. Általában maradék ételeket használtak fel a pitéhez, például a maradék húst beborították a korábbról megmaradt krumplival. Éppen ennek köszönhetően rengeteg variációja létezik, így autentikus pásztor pitéről tulajdonképpen nem is beszélhetünk.

Hozzávalók

A raguhoz

  • 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
  • 1 db sárgarépa
  • 50 g vaj
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús)
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 0.5 l csirke alaplé
  • 25 dkg zöldborsó

A tetejére

  • 50 dkg burgonya
  • 1 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája

 

A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.

Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.

Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.

Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.

A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.

A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.

190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.

Recept forrása: Nosalty

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

3 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

3 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

4 nap ago