A pásztorpite egy igazán hagyományos angol egytálétel, amely nem mellesleg Katalin hercegnő és Vilmos herceg egyik kedvence is.
Az angolok előszeretettel neveznek mindent pitének, ami piteformában készül. A pásztorpite a hagyományos értelemben azonban mégsem pite, hanem alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és kész is a vacsora
A fogás egyébként az 1800-as években terjedt el, Cottage pie néven (a cottage az egyszerű parasztházat jelenti), amely arra utal, hogy egykoron a szegények eledele volt a pásztorpite. Általában maradék ételeket használtak fel a pitéhez, például a maradék húst beborították a korábbról megmaradt krumplival. Éppen ennek köszönhetően rengeteg variációja létezik, így autentikus pásztor pitéről tulajdonképpen nem is beszélhetünk.
Hozzávalók
A raguhoz
- 6 db salottahagyma (vagy lilahagyma)
- 1 db sárgarépa
- 50 g vaj
- 2 db babérlevél
- kakukkfű ízlés szerint
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
- só ízlés szerint
- 50 dkg darált sertéshús (vagy bárányhús)
- 20 g sűrített paradicsom
- 0.5 l csirke alaplé
- 25 dkg zöldborsó
A tetejére
- 50 dkg burgonya
- 1 dl tej
- 12 dkg vaj
- 2 db tojássárgája
A hagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet és a vajon kb. öt percig sütjük.
Hozzáadjuk a darált húst, a paradicsompürét, az egészet jól átsütjük, sózzuk, borsozzuk.
Hozzáöntjük a csirke alaplevet és mártás sűrűségűre főzzük.
Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percet pároljuk.
A burgonyát megfőzzük, áttörjük és pürét készítünk belőle.
A húsos mártást egy hőálló tálba átmerjük, majd a burgonyapüréből (ha van, nyomózsákkal) szép dunyhát készítve bevonjuk a tetejét.
190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, úgy szebben lehet tálalni.
Recept forrása: Nosalty