Cupákos

Rezgő kocsonya recept, ahogy nagymamáink csinálták

Bár sokan ördöngösségnek tartják a kocsonyafőzést, valójában nem az, ha ismerjük hozzá a fortélyait. A “magyar falusi ember pudingja”, azaz egy vérbeli kocsonya recept jön most!

A jó kocsonya összetevői örök vita tárgyát képezik: tegyünk-e hozzá füstölt húst vagy csak bőrös húsból készüljön, legyen-e benne zöldség avagy sem? Mindenesetre a kocsonya alapképlete viszonylag egyszerű: a kollagénben gazdag részek – úgymint a fej füllel, mellső köröm, farok, vékonyabb bőrke, kisebb mellső csülök – egyszerűen elengedhetetlenek hozzá.

Íme egy kocsonya recept egyszerűen és gyorsan, ahogy nagyanyáink is főzték!

Készülő falusi kocsonya

Hozzávalók

  • 2 kg kocsonyának való hús – disznófül, csülök, köröm és némi soványabb rész
  • 3-4 répa
  • 1-2 fehérrépa
  • 1-2 babérlevél
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • egész bors

Tisztítsuk meg jó alaposan a húst, és daraboljuk fel nagyjából egységes méretűre. Vegyük elő a kedvenc nagy lábasunkat és tegyük bele a husikat. Öntsük fel, annyi vízzel, ami bőven ellepi, majd rakjuk a tűzre. Amikor elkezd habozni, szedjük le róla, de akár a komplett főzővizet is lecserélhetjük, van aki így, van aki úgy csinálja.

A zöldségeket daraboljuk fel ízlés szerinti méretűre, majd tegyük a húshoz, kivéve a petrezselymet, ezt ugyanis majd a végére kell hagyni. Sózzuk ízlés szerint, szórjunk 5-10 szem egész borsot, majd kis lángon jól főzzük meg az egészet.

Amikor már majdnem kész az egész, akkor vágjuk bele a petrezselymet, majd még 5 percig főzzük. Ha ez megvan, akkor elzárhatjuk a tüzet, és tálaljunk: a húsokat egy tetszőleges edénybe szépen kiszedjük, rákanalazzuk a zöldségeket és ráöntjük a levest is.

Ha ezzel is megvagyunk, akkor hűvös helyre visszük a tálkákat, és megvárjuk, amíg szépen megdermed a kocsonya. Ha megvan a kívánt textúra, akkor már csak a zsírt kell leszednünk róla, és fogyaszthatjuk is! Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Éva Benke

Recent Posts

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

5 nap ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

5 nap ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

1 hét ago

Megérkezett Magyarországra a McDonald’s legendás Grimace Shake – Te kipróbálnád a lila őrületet?

Hallottál már a lila McDonald’s shake-ről, amiért Amerikában mindenki odavan? Most végre nálunk is elérhető…

1 hét ago

Főzni csak stílusosan – Miért dobják fel a főzőműsorokat az OLED TV-k?

Emlékszel még, amikor a főzőműsorok háttérzajként mentek a tévében? Ma már egészen más világban élünk.…

3 hét ago

A VIBE Budapest titka: ízek, koktélok és nonstop party

Mi a VIBE Budapest titka? Az, hogy egyszerűen nem hasonlítható semmihez. Itt minden részlet a…

3 hét ago