Cupákos

Sárgaborsó főzelék – így tutira imádni fogod

A sárgaborsó ott árválkodik minden közért polcain, ám mégis kevesen veszik le onnan. Pedig olcsó, tápláló és meglepően sokféleképpen variálható. Mi most egy klasszikus elkészítési formáját, a sárgaborsó főzeléket mutatjuk meg!

A sárgaborsó nem más, mint az éretten leszüretelt borsó, amikor is a borsót szárítják, tisztítják, majd hántolják. Ennek köszönhetően esik szét a borsószem két félre, amely már nem tartalmaz héjat.

Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, például remek ásványi anyag forrás: kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, foszfor és mangán is bővelkedik benne. Szénhidrátban és rostokban is igen gazdag, amikor a friss zöldségekből még csekély a felhioatal, különösen érdemes fogyasztani a sárgaborsót.

Hozzávalók

  • 50 dkg sárgaborsó
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • olaj

Az alaposan átmosott borsót egy éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, majd kb. annyi vízzel tesszük fel főzni, hogy kétujjnyire ellepje. A habját leszedjük, megsózzuk, mehet rá ízlés szerint bors, beledobjuk a babérlevelet, a zúzott fokhagymát és egészben a hagymát, majd addíg főzzük fedő alatt, amíg a sárgaborsó megpuhul. Ha szükséges, akkor pótoljuk a vizet.

A sárgaborsó levéből egy keveset merünk egy kis tálkába, amiben a tejföllel együtt csomómentesre keverjük, majd az egészet visszaöntjük a sárgaborsóhoz. Körülbelül 5 percig még forraljuk, majd kiszedjük a babérleveleket és botmixerrel pürésítjük a sárgaborsót. Isteni hozzá a fasirt vagy a sül virsli is!

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

1 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

5 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

5 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

5 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

5 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

6 nap ago