Cupákos

Sloppy Joe, avagy így készítik az amerikaiak a húsos ragut

A Sloppy Joe az amerikaiak kedvenc húsos raguja, amelyet előszeretettel pakolnak burgerbe vagy szendvicsbe. Igazán laktató, szaftos és a hamburgerimádóknak szuper alternatíva!

Ha igazi húsimádó vagy, akkor mindenképpen próbáld ki a Sloppy Joe-t, amely az 1930-as évek Amerikájában látott napvilágot. A finom ragu atyja egy Joe nevű szakács volt, akinek hála a gazdag és húsos szendvics már a ’40-es években nagy népszerűségre tett szert a tengerentúlon. A sloppy azaz lucskos elnevezés a különösen szaftos húsragura utal.

A hagyományos hamburgerpogácsával ellentétben nem szükséges frissen készíteni, így tökéletes fast food vált belőle. Az eredeti verzió darált marhahússal és paradicsomszósszal készül, húsos kaliforniai paprikával, de létezik pulykából készült változat is.

Olvadós sajttal és csemegeuborkával megspékelve lesz igazi a bucink, de egy kis csili és Worcestershire-szósz is feldobja az összhatást.

Hozzávalók

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált marhahús
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • kevés csilipehely
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz
  • só, bors

Valamint:

  • hamburgerbuci
  • szeletelt sajt
  • csemege uborka

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a kaliforniai paprikát kicsumázzuk és apróra kockázzuk. Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a darált húst, és addig pároljuk kevergetve, míg darabosra, morzsásra fő. Hozzáadjuk a paprikát, majd pár perc múlva a darabolt paradicsomot a levével együtt, sózzuk, borsozzuk, Worcestershire szósszal és ízlés szerint csilivel fűszerezzük, átkeverjük, és fedő alatt, gyenge tűzön 20 percig főzzük.

A sűrű húsragut félbevágott hamburgerbuciba halmozzuk, szeletelt sajtot és csemege uborkát teszünk rá, befedjük a bucik tetejével, és ízlés szerint sült krumplival és salátával fogyasztjuk.

Éva Benke

Recent Posts

Recession pop 2025 – mi ez, és miért dobja fel a hangulatod válságidőben?

Mikor épp nehézségek között élünk – legyen szó gazdasági bizonytalanságról, inflációról vagy globális konfliktusokról –…

2 nap ago

Sakktábla saláta recept – a legújabb nyári trend, amit látnod és kóstolnod kell!

A gasztronómia világát 2025 nyarán egy meglepően játékos, mégis stílusos ételtrend uralja: a checkerboard saláta,…

2 nap ago

Menopauza és étkezés – miért legyünk egészségközpontúak, nem fogyókúrázók?

A Time magazin érvelése szerint a menopauza túl gyakran jelenik meg diétás kontextusban, ami mentális…

3 nap ago

Sminkeltávolítás 2 perc alatt – női praktika reggelre

Ha a reggeli rohanásban nincs időd arcápolásra, ez a gyors trükk segít frissen kezdeni a…

3 nap ago

Bögre csokis süti fél perces élvezettel

Gondoltad volna, hogy egy mennyei, krémes csokoládés süti elkészíthető mindössze 5 perc alatt? Ez a…

3 nap ago

Miért jó, ha magyar terméket választunk? Most már tudományosan is megéri!

Egy megbízható kis piros-fehér-zöld jelzés a csomagoláson, amit egyre többen keresünk a boltokban – és…

3 nap ago