Cupákos

Stefánia szelet a húsvéti hidegtálra

A fasírtot rengeteg módon elkészíthetjük, az egyik ilyen változat a klasszikus Stefánia szelet vagy más néven a Stefánia vagdalt. Húsvétkor pedig különösen aktuális, hiszen nagyon jól mutat az ünnepi asztal hidegtáljain.

A Stefánia szelet egy vagdalt vagy darált húsból készült töltött fasírt, amelyet nagymamáink előszeretettel tálaltak Húsvét tájékán. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy ez a vagdalt nagyon mutatós, lévén hogy a közepébe gyakran tojás kerül, emellett pedig kés-villa sem szükségeltetik hozzá, ugyanis kenyérre rakva is isteni.

Ez a fogás egyébként nagyon kiadós, és ha kellőképpen fűszerezzük, akkor nagyon ízletes is. A tojással készült, egyben sült fasírt feltalálójában Stefánia hercegnőt tisztelhetjük, aki II. Lipót belga király lánya volt. Stefánia igencsak kedvelte országunkat és a magyar konyhát, ő találta fel vendégeinek a mára már a hercegnő nevét viselő fasírtot.

Bár számos változata létezik, amit mi készítünk, az a klasszikus, hagyományos verzió.

Hozzávalók

  • 6 db főtt tojás
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 dkg vaj (a forma kenéséhez)
  • 1 ek zsemlemorzsa (a formához)
  • 1 db tojássárgája (tetejére)

Sütési hőfok: 180°C

A 6 darab tojást keményre főzünk. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.

A zsemléket kockákra vágjuk, tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.

Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, 2 db tojást, a dinsztelt hagymát, a reszelt fokhagymát, a kinyomkodott zsemléket és a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. Jó alaposan összedolgozzuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A húsos keverék felével kibéleljük, majd középre sorba rendezzük a megpucolt főtt tojásokat.

Jöhet a hús másik fele, egyenletesen betakarva a tojásokat. A tojássárgájával a hús tetejét megkenjük, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd lefedve 180 fokon 60 percig sütjük.

Az 1 óra leteltével levesszük a fóliát és újabb 30 percig sütjük, míg szépen megbarnul.

A sütőből kivéve, picit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk, és szeletelve tálaljuk.

Kép forrása: pinterest.com

Éva Benke

Recent Posts

Több mint fűszer – hogyan segítheti a kurkuma az immunrendszer természetes védelmét?

A konyhában színt, illatot és ízt ad minden ételnek, de a kurkuma ennél jóval többre…

2 hét ago

Így lesz stresszmentes a karácsonyod: ünnepi ételek, amiket már most lefagyaszthatsz

A karácsony nem december 24-én kezdődik. Sokkal előbb. Talán akkor, amikor egy hideg reggelen kinyitod…

3 hét ago

A Merry Little Ex-mas – a Netflix új karácsonyi filmje annyira rossz, hogy az már jó

Vannak filmek, amik azért születnek, hogy elgondolkodtassanak. Aztán vannak karácsonyi filmek, amik csak azért, hogy…

3 hét ago

Az egészség íze és az online gyógyszerrendelés előnyei

Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor betegen az ember elveszíti az ízek és illatok…

4 hét ago

A tenger sója a ginben – megérkezett a Monkey 47 Distiller’s Cut 2025

Felnőtteknek szóló tartalom!A cikk alkoholos italról szól, fogyasztása csak 18 éven felüliek számára ajánlott. Kérjük,…

4 hét ago

Mi a tökéletesen sült csirke titka? A Blaha Chicken Tenders most elárulja

Sült csirkét ennél Budapesten, ami kívül ropogós, belül omlós? A Blaha Chicken Tenders felfedi, mi…

4 hét ago