Cupákos

Stefánia szelet a húsvéti hidegtálra

A fasírtot rengeteg módon elkészíthetjük, az egyik ilyen változat a klasszikus Stefánia szelet vagy más néven a Stefánia vagdalt. Húsvétkor pedig különösen aktuális, hiszen nagyon jól mutat az ünnepi asztal hidegtáljain.

A Stefánia szelet egy vagdalt vagy darált húsból készült töltött fasírt, amelyet nagymamáink előszeretettel tálaltak Húsvét tájékán. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy ez a vagdalt nagyon mutatós, lévén hogy a közepébe gyakran tojás kerül, emellett pedig kés-villa sem szükségeltetik hozzá, ugyanis kenyérre rakva is isteni.

Ez a fogás egyébként nagyon kiadós, és ha kellőképpen fűszerezzük, akkor nagyon ízletes is. A tojással készült, egyben sült fasírt feltalálójában Stefánia hercegnőt tisztelhetjük, aki II. Lipót belga király lánya volt. Stefánia igencsak kedvelte országunkat és a magyar konyhát, ő találta fel vendégeinek a mára már a hercegnő nevét viselő fasírtot.

Bár számos változata létezik, amit mi készítünk, az a klasszikus, hagyományos verzió.

Hozzávalók

  • 6 db főtt tojás
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 dkg vaj (a forma kenéséhez)
  • 1 ek zsemlemorzsa (a formához)
  • 1 db tojássárgája (tetejére)

Sütési hőfok: 180°C

A 6 darab tojást keményre főzünk. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.

A zsemléket kockákra vágjuk, tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.

Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, 2 db tojást, a dinsztelt hagymát, a reszelt fokhagymát, a kinyomkodott zsemléket és a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. Jó alaposan összedolgozzuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A húsos keverék felével kibéleljük, majd középre sorba rendezzük a megpucolt főtt tojásokat.

Jöhet a hús másik fele, egyenletesen betakarva a tojásokat. A tojássárgájával a hús tetejét megkenjük, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd lefedve 180 fokon 60 percig sütjük.

Az 1 óra leteltével levesszük a fóliát és újabb 30 percig sütjük, míg szépen megbarnul.

A sütőből kivéve, picit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk, és szeletelve tálaljuk.

Kép forrása: pinterest.com

Éva Benke

Recent Posts

Fat Mama brunch – amikor a reggeli és az ebéd összeér egy falatnyi rock’n’rollban

Nem csak reggeli. Nem csak ebéd. Ez brunch a Fat Mamában. A brunch Budapesten már…

2 nap ago

A legfinomabb BBQ csirkemell pác – gyors, házi recept grillezéshez vagy serpenyőhöz

Ha te is unod már a só-bors-olaj szentháromságát, és szeretnéd, hogy a csirkemell végre ne…

6 nap ago

Roppanós édesburgonya falatok. A tökéletes sós nasi egy őszi estéhez

Szereted a ropogós dolgokat? És az édesburgonyát? Na akkor most figyelj. Ezek a sütőben sült…

6 nap ago

Üveg előtetők: tervezési tippek, terhelés, beszerelés

Az üveg előtetők nemcsak elegáns és modern megjelenést biztosítanak egy épület homlokzatának, hanem praktikus védelmet…

6 nap ago

Fenntarthatóság az acélban – tapasztalatok a környezetbarát építési megoldásokban

A modern építőipar egyik legnagyobb kihívása a fenntarthatóság. Egyre több beruházó és tervező keresi azokat…

6 nap ago

Húsgolyók, amik után bárki feleségül kérne

Vannak ételek, amiknél az első falat után már nem kérdés, hogy „maradj még”. Ezek a…

1 hét ago