Stefánia szelet a húsvéti hidegtálra

A fasírtot rengeteg módon elkészíthetjük, az egyik ilyen változat a klasszikus Stefánia szelet vagy más néven a Stefánia vagdalt. Húsvétkor pedig különösen aktuális, hiszen nagyon jól mutat az ünnepi asztal hidegtáljain.

A Stefánia szelet egy vagdalt vagy darált húsból készült töltött fasírt, amelyet nagymamáink előszeretettel tálaltak Húsvét tájékán. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy ez a vagdalt nagyon mutatós, lévén hogy a közepébe gyakran tojás kerül, emellett pedig kés-villa sem szükségeltetik hozzá, ugyanis kenyérre rakva is isteni.

Ez a fogás egyébként nagyon kiadós, és ha kellőképpen fűszerezzük, akkor nagyon ízletes is. A tojással készült, egyben sült fasírt feltalálójában Stefánia hercegnőt tisztelhetjük, aki II. Lipót belga király lánya volt. Stefánia igencsak kedvelte országunkat és a magyar konyhát, ő találta fel vendégeinek a mára már a hercegnő nevét viselő fasírtot.

Bár számos változata létezik, amit mi készítünk, az a klasszikus, hagyományos verzió.

Hozzávalók

  • 6 db főtt tojás
  • 2 db tojás
  • 2 db zsemle
  • 1 dl tej
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2 dkg vaj (a forma kenéséhez)
  • 1 ek zsemlemorzsa (a formához)
  • 1 db tojássárgája (tetejére)

Sütési hőfok: 180°C

A 6 darab tojást keményre főzünk. A hagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk.

A zsemléket kockákra vágjuk, tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk.

Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, 2 db tojást, a dinsztelt hagymát, a reszelt fokhagymát, a kinyomkodott zsemléket és a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a fűszerpaprikával. Jó alaposan összedolgozzuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A húsos keverék felével kibéleljük, majd középre sorba rendezzük a megpucolt főtt tojásokat.

Jöhet a hús másik fele, egyenletesen betakarva a tojásokat. A tojássárgájával a hús tetejét megkenjük, megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd lefedve 180 fokon 60 percig sütjük.

Az 1 óra leteltével levesszük a fóliát és újabb 30 percig sütjük, míg szépen megbarnul.

A sütőből kivéve, picit hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk, és szeletelve tálaljuk.

Kép forrása: pinterest.com

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

55 perc ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

4 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

5 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago