A svéd húsgolyó legtöbbeknek a bútoráruházból lehet ismerős, ám nem kell odáig elmenni, ha a skandináv fasírtra fáj a fogunk.
Ahogy mi a fasírton, úgy kis túlzással a skandináv gyerekek a svéd húsgolyókon nőnek fel, mely 1958-as debütálása óta elképesztő népszerűségnek örvend világszerte. Nálunk például sokan nem azért járnak az Ikeába, hogy bútort vásároljanak, hanem hogy ehessenek a világhíres svéd húsgolyókból.
Ha azonban ki szeretnénk tenni magunkért vagy egyszerűen csak nem akarjuk kitenni a lábunkat otthonról, akkor érdemes házilag is nekiállni a svéd húsgolyó elkészítésének, már csak azért is, mert tényleg nem egy nagy ördöngösség!
Hozzávalók
- 50 dkg darált marhahús
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 5 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál só
- fél teáskanál szerecsendió
- 1 késhegynyi bors
- 8 dkg vaj
- 4 dl húsleves
- 2.5 dl tejszín
- 3 evőkanál liszt
- só
A darált húst keverjük össze a zsemlemorzsával, az aprított vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással.
Ízesítsük mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval, majd jó alaposan dolgozzuk össze.
Ezután nedves kézzel formázzunk a masszából csinos húsgolyókat.
Olvasszuk fel a vajat, rakjuk bele a gombócokat, és többször átforgatva pirítsuk meg.
Ezt a mennyiséget több részletben tudjuk majd csak kisütni.
A mártáshoz a vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett. Ha kezd pirulni, jöhet hozzá a leves.
Ha az nincs, tegyünk fel vizet főni, morzsoljunk bele egy húsleveskockát, és forraljuk össze. Mehet még hozzá a tejszín, a só és a bors, majd gyenge tűzön körülbelül 5 percen keresztül főzzük.
Tálaláskor a húsgombócokat öntsük nyakon a barnamártással! Ha ennél is autentikusabbak szeretnénk lenni, akkor jöhet mellé egy kis krumplipüré és az elmaradhatatlan vörösáfonya-lekvár.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
[sc name=”facebook” ]