A kelkáposzta méltatlanul nélkülözött zöldségünk a konyhában, ám rakott kel formájában egyszerűen nem tudunk neki ellenállni.
A kelkáposztafőzelék gyerekként sosem volt a kedvencünk, és igazából ez az idő múltával sem lett jobb a viszonyunk. Próbáltuk mi már sokféleképpen feldobni, de valahogy sehogy sem lett az igazi. Nem úgy a rakott kel, amelyet szerintünk még a kifőzdékben is istenien tudnak készíteni.
A rakott ételek amúgy is nagy kedvenceink, jöhet karfiol, zöldbab vagy amit csak akarunk. A rakott kel lévén, hogy magyaros étel, nem éppen könnyű, hiszen leggyakrabban disznóhúsból készítik. Ha azonban diétásabb verzióra vágynánk, akkor ennek sincs akadálya, ugyanis pulykahússal készítve lényegesen könnyebb lesz a végeredmény
Az extra tejfölt azonban sose felejtsük el róla, ez a rakott kel szíve-lelke.
A káposzta torzsáját kivágjuk, aztán a káposztát nagy cikkekre vágjuk és sós vízben 15-20 percig főzzük. Leszűrjük róla a vizet, a káposztát lazán kinyomkodjuk. A rizst a szokott módon megpároljuk 2 rész vízben. A vöröshagymát apróra vágjuk.
Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg a saját leve elfő. Megszórjuk a paprikával, és kevés vizet aláöntve puhára pároljuk.
Egy tepsi aljára tesszük a káposzta felét, ráterítjük a párolt rizs nagy részét, megkenjük tejföllel, majd rátesszük a húst, rétegezzük újból rizzsel, végül befedjük a maradék káposztával, és meglocsoljuk a tejföllel.
Sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Jó étvágyat kívánunk hozzá.
Borítókép forrása: Rupánerkonyha
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…