Ti is emlékeztek a menzás bolognai spagettire? Mutatjuk a receptjét!

Bár a menzakajáról legtöbbször nincsenek jó emlékeinek, azért akadnak kivételek is: nekünk például ilyen a bolognai spagetti, amelynek bár semmi köze nincs az igazi olasz raguhoz, mi azért még így is szeretjük. 

Sok olyan étel létezik, amelyet számos tévhit övez, ilyen például a magyar bolognai is, amelyről sokan még mai napig azt hiszik, hogy az olasz verzió tökéletes mása. Nos, le kell hűtsük a kedélyeket: a magyar konyha által bolognai spagettinek nevezett fogásnak semmi köze nincs Bolognához, de még Olaszországhoz se.

A menzán azért előszeretettel készítették a “hamis” bolognait”, természetesen jóval leegyszerűsített formában. Szégyen, nem szégyen, mi még úgyis szerettük, de persze nem érdemes mindenben követni a menzai elődöt, legfőképpen az alapanyagok minőségében nem, ugyanis azokon valóban volt mit kifogásolni. Másrészről nekünk semmi bajunk nincs az egyszerűsített receptekkel – amilyen lényegében a bolognai is -, s bár igaz, hogy köszönő viszonyban sincs a Ragu alla bolognese-vel, mi azért gyakorta készítjük, már csak azért is, mert olasz rokona potom 2 óra főzési idővel készül, míg a magyaros bolognai tészta fél óra alatt kész.

Ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor trappista sajttal szórnánk meg a menzás bolognai tetejét, de ezúttal térjünk le kicsit a megszokott útról: parmezánnal sokkal, de sokkal finomabb lesz még ez a hagyományos menzai koszt is.

Hozzávalók

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 babérlevél
  • 1 cs spagetti tészta
  • bors
  • olaj
  • trappista sajt vagy parmezán

A hagymát finomra vágjuk és olajon megfonnyasztjuk. Levéve a tűzről hozzáadjuk a pirospaprikát, majd visszahelyezzük, és mehet rá a hús is.

Amikor a hús kifehéredik, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérlevelet, és ha levet eresztett, hozzáadjuk a karikákra vágott paradicsomot is.

Közben a tésztát bő, sós vízben kifőzzük, lecsöpögtetjük, majd a kész hússal összeforgatjuk. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk – lehetőleg parmezánnal, azzal ugyanis még finomabb a végeredmény.

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

16 óra ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

17 óra ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

5 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

6 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago