Egy elfeledett paraszti étel: a zöldséges kötött galuska leves

Egy igazán hagyományos étel a kötött galuska leves, amihez teljesen megfelelő, ha csak valami könnyed második fogást készítünk. A leves receptje általában generációról generációra száll a családban, mi is egy ilyet próbáltunk most ki. Jelentjük, nekünk bejött a leves!

Egy régi paraszti étel a kötött galuska leves, mára talán már kevésbé számít trendinek. Tipikus “szegény-ember” eledele, mivel az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek, és  nem terhelik meg a pénztárcánkat. Érdekesség azonban, hogy bár a magyar konyha részeként tekintenek a kötött galuska levesre, mára meglepően kevesen ismerik ezt a hagyományos ételt. Mi úgy gondoltuk, megtörjük az átkot, és elkészítjük egy régebbi receptünk alapján.

Az eredeti kötött galuska leves egyébként nem tartalmaz zöldséget, mi azonban úgy gondoljuk, hogy így még finomabb és tartalmasabb lesz a végeredmény!

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 2 db  tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek kacsa- vagy sertészsír
  • 1/2 csapott evőkanál pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • A leveshez:
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa zöldjével együtt
  • 1/4 db zeller zöldjével együtt (1-2 szál)
  • 2 marék zöldborsó (elhagyható)
  • 2 db kisebb burgonya
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt kömény
  • bors

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.

Közben elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát. Ehhez a vöröshagymát finomra vágjuk, megdinszteljük a zsíron, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy kevés frissen őrölt fekete borsot. (Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika kicsit megpiruljon, de fontos, hogy ne égjen meg.)

Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.

Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük.

Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. (A biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy megnézzük, nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.) Forrón tálalva az igazi!

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago