Cupákos

Egy elfeledett paraszti étel: a zöldséges kötött galuska leves

Egy igazán hagyományos étel a kötött galuska leves, amihez teljesen megfelelő, ha csak valami könnyed második fogást készítünk. A leves receptje általában generációról generációra száll a családban, mi is egy ilyet próbáltunk most ki. Jelentjük, nekünk bejött a leves!

Egy régi paraszti étel a kötött galuska leves, mára talán már kevésbé számít trendinek. Tipikus “szegény-ember” eledele, mivel az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek, és  nem terhelik meg a pénztárcánkat. Érdekesség azonban, hogy bár a magyar konyha részeként tekintenek a kötött galuska levesre, mára meglepően kevesen ismerik ezt a hagyományos ételt. Mi úgy gondoltuk, megtörjük az átkot, és elkészítjük egy régebbi receptünk alapján.

Az eredeti kötött galuska leves egyébként nem tartalmaz zöldséget, mi azonban úgy gondoljuk, hogy így még finomabb és tartalmasabb lesz a végeredmény!

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 2 db  tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek kacsa- vagy sertészsír
  • 1/2 csapott evőkanál pirospaprika
  • frissen őrölt bors
  • A leveshez:
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa zöldjével együtt
  • 1/4 db zeller zöldjével együtt (1-2 szál)
  • 2 marék zöldborsó (elhagyható)
  • 2 db kisebb burgonya
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • őrölt kömény
  • bors

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki.

Közben elkészítjük a hagymás-paprikás zsírt, amivel majd megkenjük a kinyújtott tésztát. Ehhez a vöröshagymát finomra vágjuk, megdinszteljük a zsíron, majd lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd egy kevés frissen őrölt fekete borsot. (Annyira kell, hogy meleg legyen, hogy a paprika kicsit megpiruljon, de fontos, hogy ne égjen meg.)

Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy.

Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük.

Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. (A biztonság kedvéért vegyünk ki egyet és vágjuk ketté, hogy megnézzük, nem maradt-e belül fehér, nyers a tészta.) Forrón tálalva az igazi!

Éva Benke

Recent Posts

Bacon Jam – A nyár legsűrűbb ízbombája, amitől minden étel gourmet lesz

Képzeld el a ropogósra sült szalonnát, az édesre karamellizált hagymát, barnacukrot, balzsamecetet és egy kis…

14 óra ago

Dzsúdló és a McDonald’s összeállt – Itt a zenész ikonikus Mekis menüje

Egy kisfaluból indult, most pedig saját menüt kapott a Mekiben.Dzsúdló – polgári nevén Juhász Marci…

1 hét ago

Kímélő receptek ropogós élménnyel – a zsírszegény sütés titkai

Ki mondta, hogy az egészséges étkezés egyet jelent az ízek feláldozásával? A konyhában rengeteg apró…

2 hét ago

Kymco ZX 50 karbantartási tippek

Ha Ön Kymco ZX 50 robogót használ, előfordulhat, hogy felmerül a kérdés: hogyan kell rendben…

3 hét ago

Nyári diétázás – bukásra programozva?

Van az az érzés, amikor egy nyaralás után úgy érsz haza, hogy „na, most aztán…

3 hét ago

Mennyi alkohol van a borban és mikorra ürül ki a szervezetünkből?

Vajon pontosan mennyi alkohol van egy pohár borban, és ez mit jelent a szervezetünkre nézve,…

4 hét ago