A dödölle egy roppant egyszerű és olcsó étel, ami rengeteg pepecseléssel és mosatlan edénnyel jár együtt. Talán leginkább a gyermekmondókából ismert, ám kevesen tudják vagy merik elkészíteni, mivel elég könnyű elrontani. Mi szóltunk!
A dödölle szó már a 18. századi szakácskönyvekben is fel-fel bukkant, ami általában akkoriban köleskásából készült. Két fogyasztási formája is ismert, az egyiknél köretként szuperál szaftos ételek mellett, míg a másik, az ún. zalai változatban önálló tejfölös, szalonnás főételként is megállja a helyét.
Mi most ez utóbbit hoztuk ma el.
A burgonyát vékony karikára szeljük, majd sós vízben feltesszük főni, egészen addig míg szinte szét nem esik. Ekkor hozzátesszük a lisztet, és figyelem, most jön az egyik leglényegesebb mozzanat: nem vesszük le a tűzről, hanem a pépesre főtt burgonyát addig dolgozzuk el a liszttel, amíg egynemű tészta lesz belőle és elválik az edény oldaláról. Innen tudhatjuk ugyanis, hogy a dödölle megfőtt. Az öregek azt mondják akkor jó a dödölle, ha csepeg a padlás, vagyis aki készíti, annak a veríték folyik a homlokáról.
A kész masszát hűlni hagyjuk, majd három centi vastagon rásimítjuk egy kistányérra, onnan pedig evőkanállal szép gombócokat készítünk belőle. A történet még nem ér itt véget, hiszen most jön csak a lényeg: az ízesítés.
A kockázott vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, majd kiszedjük őket a zsírból. Helyükre kerülnek a dödöllék, összeforgatjuk a zsírban a hagymával, és egy kis tejföllel is meglocsoljuk. A vöröshagymás verzió mellett lehet túróval, sült szalonnával is tálalni, de olyanra is akad példa, aki édesen eszi és mákkal ízesíti meg.
Jó dödöllét nem lehet új burgonyából készíteni, mert az túl vizes lesz és nem tudjuk majd megformázni.
Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…
Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…
Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…
Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…
Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…
A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…