Categories: CupákosReceptek

Zseniális dödölle akár Karácsonyra is

A dödölle egy roppant egyszerű és olcsó étel, ami rengeteg pepecseléssel és mosatlan edénnyel jár együtt. Talán leginkább a gyermekmondókából ismert, ám kevesen tudják vagy merik elkészíteni, mivel elég könnyű elrontani. Mi szóltunk!

A dödölle szó már a 18. századi szakácskönyvekben is fel-fel bukkant, ami általában akkoriban köleskásából készült. Két fogyasztási formája is ismert, az egyiknél köretként szuperál szaftos ételek mellett, míg a másik, az ún. zalai változatban önálló tejfölös, szalonnás főételként is megállja a helyét.

Mi most ez utóbbit hoztuk ma el.

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál só
  • zsír, vagy olaj a szaggatáshoz
  • A befejezéshez, ízlés szerint: 1 kis fej vöröshagyma kockára vágva, tejföl, túró, kockára vágott szalonna

A burgonyát vékony karikára szeljük, majd sós vízben feltesszük főni, egészen addig míg szinte szét nem esik. Ekkor hozzátesszük a lisztet, és figyelem, most jön az egyik leglényegesebb  mozzanat: nem vesszük le a tűzről, hanem a pépesre főtt burgonyát addig dolgozzuk el a liszttel, amíg egynemű tészta lesz belőle és elválik az edény oldaláról. Innen tudhatjuk ugyanis, hogy a dödölle megfőtt. Az öregek azt mondják akkor jó a dödölle, ha csepeg a padlás, vagyis aki készíti, annak a veríték folyik a homlokáról.

A kész masszát hűlni hagyjuk, majd három centi vastagon rásimítjuk egy kistányérra, onnan pedig evőkanállal szép gombócokat készítünk belőle. A történet még nem ér itt véget, hiszen most jön csak a lényeg: az ízesítés.

A kockázott vöröshagymát zsíron üvegesre pirítjuk, majd kiszedjük őket a zsírból. Helyükre kerülnek a dödöllék, összeforgatjuk a zsírban a hagymával, és egy kis tejföllel is meglocsoljuk. A vöröshagymás verzió mellett lehet túróval, sült szalonnával is tálalni, de olyanra is akad példa, aki édesen eszi és mákkal ízesíti meg.

+1 tipp

Jó dödöllét nem lehet új burgonyából készíteni, mert az túl vizes lesz és nem tudjuk majd megformázni.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Miért nem működnek a divatdiéták hosszú távon? – Amit a táplálkozási szakértők tényleg ajánlanak

Ha valaha beírtad már a keresőbe azt, hogy „melyik a legjobb diéta fogyáshoz?” vagy „mit…

2 nap ago

Miért vagyok reggelente fáradt, ha eleget aludtam? – Lehet, hogy nem kávéra van szükséged, hanem vízre

Ez egyre több emberben felmerülő kérdés, különösen azokban, akik reggel már félálomban a kávéfőzőhöz botorkálnak,…

2 nap ago

Michelin-csillagos élmények egy koppintásra – az Apple Maps új funkciója tényleg megkönnyíti az életünket?

Képzeld el ezt, hogy egy ismeretlen városban sétálsz, megéhezel, de nem akarsz turistacsapdába sétálni. Előveszed a…

6 nap ago

Nyomj egy gombot – és máris a nyár közepén vagy!

Emlékszel a kilencvenes évekre? VHS a tékából, pasztellszínű görkorcsolya, Spice Girls kazetta a walkmanben, és…

7 nap ago

A titok a szószban rejlik – így készül az igazi Kansas City BBQ szósz otthon

Van egy illat, ami bármilyen időjárásban nyarat varázsol a levegőbe: a lassan karamellizálódó BBQ szószé.…

2 hét ago

Mire figyelj, ha éjszaka vagy hajnalban indul a géped?

A hajnali és késő esti repülőjáratok nem ritkák – sőt, sokan tudatosan választanak ezek közül,…

2 hét ago