Bár a zserbó talán nagyobb népszerűségnek örvend, mi személy szerint a mézes krémes pártján állunk. Nem olyan tömény, roppant puha, és annyit meg lehet belőle enni, hogy utána már csak a lelkiismeretfurdalás morzsái maradnak a tányérokon. 

Sok variációja ismert, ahány ház, annyi szokás. Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e lekvár a mézes piskótalapok közé. Szerintünk nagyon feldobja a plusz lekvár, de nélküle is megállja a helyét a sütemény. A tetejét is sokféleképpen díszíthetjük lehet csokimázzal, de simán porcukorral meghintve is.

Bár általánosan Karácsony táján kerül az asztalokra, valójában minden nagyobb ünnep alkalmával ott a helye, így húsvét közeledtével aktuálissá válik ismételten.

Hozzávalók

  • 45 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 ek tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás (felverve)
  • 4 ek méz
  • 3 ek disznózsír (olvasztva)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna

Töltelékhez

  • 5 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 100 g búzadara
  • 6 ek lekvár/ dzsem (kenéshez)
  • 10 dkg tortabevonó (a tetejére)

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd négy felé szedjük.

Tepsi tetején egyesével megsütjük. Kb. 8-10-perc alatt laponként.

A cukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd összekeverjük a grízes krémmel.

A tejet felforraljuk, beletesszük a grízt, levesszük a tűzről és kihűlésig kevergetjük.

Az első lap tetejére rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, ezt pedig lekvárral borítjuk be. Ezután következik a harmadik lap, amit ismét a fehér krémmel kenünk meg, végül pedig rásimítjuk a negyedik lapot.

Ha szeretnénk a tetejét olvasztott tortabevonóval kenjük meg. Ha viszont ezzel már nem szeretnénk pepecselni, simán porcukorral meghintve is isteni a mézes krémes.

Éva Benke
Éva Benke

Recent Posts

Hagyományos magyar receptek, amelyeket érdemes otthon kipróbálni

A magyar konyha gazdag ízvilága és hagyományos receptjei világszerte népszerűek, és sokak számára különleges élményt…

2 hét ago

Konyhaberendezés a hatékony főzéshez

Konyhánk berendezésekor nem csak a minőségi anyagokra, a színek harmóniájára kell odafigyelnünk. Ezeken felül ugyanis…

4 hét ago

TP-Link Deco Mesh XE75: Az új generációs hálózat otthon és irodában

A modern világban, ahol az internetkapcsolat szinte minden tevékenységünk alapja, elengedhetetlen, hogy megbízható és gyors…

1 hónap ago

TP-Link Deco BE65: A hálózatok új szintje otthon és irodában

A mai világban, ahol az internetkapcsolat az irodai munka alapvető eleme, elengedhetetlen, hogy olyan hálózati…

1 hónap ago

TP-Link Deco X10: Az otthoni Mesh Wi-Fi új korszaka

Bizonyára te is átélted már, hogy egy hosszú nap után hazaérve csak egy kis kikapcsolódásra…

1 hónap ago

TP-LINK DECO X60: A TÁGAS OTTHONOK IDEÁLIS MESH MEGOLDÁSA

A mai modern otthonokban elengedhetetlen a megbízható és gyors internetkapcsolat, különösen, ha nagy alapterületű helyiségekről…

1 hónap ago