A franciák tudják milyen a jó desszert, és erre a crème brûlée az egyik legjobb példa.
A crème brûlée a franciák egyik nagy kedvence, amelyről előszeretettel beszélnek szuperlatívuszokban a hazájában, ám ezúttal nem is okvetlen. Az illatos vaníliás krém a tetejére égetett cukorral valóban mesés finomság, ám eredetét illetően megoszlanak a vélemények, hiszen a franciák mellett a katalánok is magukénak vallják. A krém elkészítése egyébként cseppet sem macerás, csak kissé hosszadalmas, hiszen a klasszikus recept szerint sokáig kell a sütőben gőzölni.
Hozzávalók
1.2 dl tej (3.6 %-os)
5 db tojássárgája
60 g cukor
6 teáskanál cukor (tálaláshoz)
5 csepp vanília kivonat
A sütőt előmelegítjük 140 fokra, a szuffléformákat tepsire helyezzük.
A tejszínt a tejjel együtt éppen csak felforraljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot, majd a forró tejszínes tejet hozzácsurgatjuk és folyamatosan kevergetjük, míg össze nem áll.
Finom szitán átszűrjük, az esetleges habot lemerjük, a sütőformába öntjük.
A tepsit felönrjük annyi meleg vízzel, hogy a formák feléig érjen, majd 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni. (Rázzuk meg a formát, a szélének dermedtnek, a közepének kissé lágynak kell lennie.)
Ha kész vannak, kivesszük a sütőből, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk.
Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.
[sc name=”facebook” ]