Fotó: YouCook Cuisine
A franciák tudják milyen a jó desszert, és erre a crème brûlée az egyik legjobb példa.
A crème brûlée a franciák egyik nagy kedvence, amelyről előszeretettel beszélnek szuperlatívuszokban a hazájában, ám ezúttal nem is okvetlen. Az illatos vaníliás krém a tetejére égetett cukorral valóban mesés finomság, ám eredetét illetően megoszlanak a vélemények, hiszen a franciák mellett a katalánok is magukénak vallják. A krém elkészítése egyébként cseppet sem macerás, csak kissé hosszadalmas, hiszen a klasszikus recept szerint sokáig kell a sütőben gőzölni.
A sütőt előmelegítjük 140 fokra, a szuffléformákat tepsire helyezzük.
A tejszínt a tejjel együtt éppen csak felforraljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot, majd a forró tejszínes tejet hozzácsurgatjuk és folyamatosan kevergetjük, míg össze nem áll.
Finom szitán átszűrjük, az esetleges habot lemerjük, a sütőformába öntjük.
A tepsit felönrjük annyi meleg vízzel, hogy a formák feléig érjen, majd 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni. (Rázzuk meg a formát, a szélének dermedtnek, a közepének kissé lágynak kell lennie.)
Ha kész vannak, kivesszük a sütőből, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk.
Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.
[sc name=”facebook” ]
Amint beköszönt a kánikula, nemcsak a ruhatárunkon, hanem a tányérunk tartalmán is érdemes változtatni. A…
Keresel egy különleges sült krumplit? Olyat, ami kívül ropogós, belül krémes? Ismerd meg a Jojo…
Egészséges, laktató, mégis könnyed?Valami, amit akár magadnak készítesz figyelmességből, akár becsomagolsz a párodnak ebédre? A…
Ha szeretnél valami ütőset az asztalra tenni – legyen az baráti összejövetel, filmnézés vagy csak…
Reggel 6:17. Felriadtam. Nem csörgött az ébresztő – a testem már tudta, hogy nem fogok…
Van az a reggel, amikor nem csörög az óra. A gyerekek már csak hétvégén jönnek.…